Українські олімпійці кажуть, що франківка Гунько свідомо не вживала допінг, він міг бути у китайському м’ясі

Новини, Політика, Суспільство

На Олімпіаді-2022 бобслеїстка Лідія Гунько з Івано-Франківська здала позитивну допінг-пробу, в якій було виявлено речовину дигідротестостерон, що входить у список заборонених Всесвітнім антидопінговим агентством.

На самій Олімпіаді Гунько дебютувала, ставши першою українкою в історії, яка виступила у жіночому бобслеї на Зимових Іграх. Проте тепер відсторонена від змагань на час розслідування ситуації допінг-справи.

Суспільне Спорт звернулося до президента федерації бобслею та скелетону України Михайла Гераскевича щодо коментаря по справі з допінг-тестом у Гунько, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Гераскевич стверджує, що не сумнівається в українській бобслеїстці і висунув свою версію того, як заборонена речовина могла потрапити в організм Гунько. Перед позитивним допінг-тестом спортсменка здала пробу 10 лютого, і вона не виявила жодних заборонених речовин в її організмі.

“Все було нормально, і ми навіть не сумнівалися у тому, що все нормально. Розуміли, що вона нічого не вживає, тому що у цьому нема жодного сенсу. На Олімпіаді не можна приховати, що ти з’їв. За сучасних методів дослідження це неможливо приховати. Ми це все прекрасно розуміли і взагалі за чистий спорт. Ніколи не попадалися на цьому, оскільки не вживаємо”.

Президент федерації бобслею та скелетону однією з ймовірних причин потрапляння допінгу в організм Гунько назвав вживання м’яса в олімпійському селищі. І навів приклад іранського гірськолижника Хусейна Савех-Шемшакі, в організмі якого також знайшли той самий допінг.

“Звідки це взялося і ця речовина – точно така ж, яку у нашому олімпійському селищі, не в Пекіні, а у нашому селищі знайшли у іранського гірськолижника. Незрозуміло. І між тими тестами, між 10 та 14 лютого Лідія вживала м’ясо перед змаганнями. Ми про м’ясо читали, коли німецький НОК рекомендував не вживати м’ясо у Китаї, тому що там не заборонено додавати ті речовини, які заборонені у спорті, у раціон худоби”.

Гераскевич наголосив, що федерація буде боротися за Гунько у допінг-справі. І упевнений у її невинуватості.

“Звичайно, що ми будемо боротися. За таких ситуацій спортсмен найбільш безправний. Треба доводити, що ти не винен, і у тебе нема шляхів до цього. Плюс це дуже дорого коштує, але ми будемо боротися. Ми не розуміємо, що сталося і як це могло статися”.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.