Вперше в історії до України привезуть оригінал щоденника Пилипа Орлика

Новини, Політика, Суспільство

Щоденник українського гетьмана Пилипа Орлика — автора першої в Європі Конституції — привезуть із Франції для експозиції в Батурині. Виставка приурочена 350-річчю від дня народження гетьмана.

Про це  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на пресслужбу українського МЗС.

За словами Дмитра Кулеба, це вперше за майже 300 років, щоденник Орлика привезуть до України. Міністр наголосив, що це буде історична подія для нашої країни.

Наразі щоденник Орлика “Діаріуш” зберігається в архіві Міністерства Європи та закордонних справ Франції. Щоденник охоплює кілька років життя гетьмана у вигнанні, описуючи як його особисте життя, так і політичну діяльність. Він датується 1720-1733 роками і є важливим історичним джерелом середини XVIII сторіччя.

Хто такий Пилип Орлик

Пилип Орлик (1672-1742) – гетьман України (1710-1742), був наступником Івана Мазепи і його найближчим соратником. 5 квітня 1710 року на козацькій раді, скликаній у Бендерах, його обрали гетьманом (у вигнанні).

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.