На Франківщині у Городенці відновлюють костел XVIII століття (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

На Франківщині у Городенці відновлюють костел XVIII століття. Храм, збудований у 1706 році, перебував у аварійному стані.

Про це розповіла Суспільному керівниця відділу проєктів та міжнародного співробітництва Городенківської громади Марія Здріла,  повідомляє  щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Суспільне.

“Вірменський костел – пам’ятка архітектури місцевого значення. Про те, що дах будівлі може впасти до кінця 2021 року і не витримати зиму, били на сполох і краєзнавці, і науковці, і архітектори”, — розповідає Марія Здріла.

На Прикарпатті у найстарішій будівлі Городенки перекрили дахФото: сайт Pokutia

Вірменський костел – найдавніша пам’ятка архітектури місцевого значення у Городенці

Відновлення даху історичної пам’ятки вартувало 700 тис. грн, каже Марія Здріла. За її словами, ці гроші громада змогла отримати завдяки перемозі їхнього проєкту у Програмі підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація “Єврорегіон Карпати – Україна”.

На Прикарпатті у найстарішій будівлі Городенки перекрили дахФото: сайт Pokutia

Відновлення даху костелу вартувало 700 тис. грн

Жителі громади планують повністю відреставрувати будівлю. Наразі працівники міськвиконкому шукають проєкти, за допомогою яких могли б отримати гроші для відновлення костелу.

“Потрібно завершити ремонт аварійного даху. Центральну частину покрівлі вже полагодили, але ще залишилися вівтарна частина і бічні каплиці. Потрібно доробити водостічні системи даху, відремонтувати аварійний фундамент. Також треба буде закрити вікна для того, щоб не потрапляла вода і не замокало приміщення”, — розповідає Марія Здріла.

На Прикарпатті у найстарішій будівлі Городенки перекрили дахФото: сайт Pokutia

Жителі громади планують повністю відреставрувати будівлю

Скільки ще грошей потрібно для ремонтних робіт, визначити важко, адже ціни постійно змінюються, каже Марія Здріла.

“Зараз шукаємо проєкти, щоб залучити гроші. Громада не може полагодити храм повністю за свої гроші, бо роботи є дуже дороговартісні. Своїми силами — важко дуже. Ми шукаємо можливості, куди можемо звернутися за допомогою. Будівля розташована в центральній частині міста, є його окрасою і має велику цінність для жителів”, — каже Марія Здріла.

На Прикарпатті у найстарішій будівлі Городенки перекрили дахФото: сайт Pokutia

Кінцеву вартість реконструкції важко визначити, бо ціни постійно змінюються

У майбутньому у Вірменському костелі містяни хочуть облаштувати музей сакрального мистецтва.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.