До відома прикарпатців: із 1 лютого пластикові пакети ще подорожчають

Економіка, Новини, Суспільство

В Україні незабаром розпочнеться новий етап обмежень, пов’язаних із обігом пластику в торгівлі.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на прес-службу Мінекономіки.

Відповідний закон було ухвалено 1 червня 2021 року і зараз його поетапно запроваджують. З 1 лютого у торговельній мережі піднімуться ціни на товсті пластикові пакети. Тепер мінімальна вартість такого пакету становитиме 2 гривні.

“Кожен українець загалом використовує 500 пластикових пакетів щорічно. Вони служать всього кілька хвилин, а потім розкладаються більше століття, забруднюючи довкілля. Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети дозволить убезпечити навколишнє середовище та здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику», – зазначив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін.

Нові ціни на пластикові пакети прописані у відповідній ухвалі Кабміну. Нова фіксована вартість буде встановлена ​​на товсті пакети, в яких товщиною стінок  понад 50 мікрометрів. У таких пакетах зазвичай складають продукти в магазині, щоб їх нести додому.

З 1 лютого ціни на пластикові пакети будуть наступні:

  • 2,00 грн. – пакет без ручок та бічних складок;
  • 2,50 грн. – Пакет без ручок, але з бічними складками або з ручками без бокових складок;
  • 3,00 грн. – пакет із ручками та бічними складками.

У той же час, ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипких продуктівта використовуються як первинне пакування до 1 січня 2023 року.

Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється поширення в магазинах і закладах громадського харчування надтонких (зі стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів).

Залишать виняток для свіжого м’яса та риби, а також для сипких  продуктів, які, як і раніше, продаватимуться в тонкій пластиковій упаковці.

Зазначимо, ще з 10 грудня минулого року в Україні запровадили заборону на безоплатну реалізацію пластикових пакетів у магазинах. Тепер навіть надтонкі пакети коштують гроші.

Якщо Ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися, разом ми збудуємо Європу в Україні!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.