На Калущині село опинилося під загрозою екологічного лиха (відео)

Новини, Суспільство

У селі Кропивник Калуської міської територіальної громади просідає ґрунт.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з повідомланням на РАІ.

Причиною цьому є тамтешні соляні шахти.  За зоною просідання землі прикарпатські науковці з Івано-Франківського університету нафти й газу спостерігали цілий рік.

Екологічну ситуацію на Калущині професор Едуард Кузьменко вивчає майже два десятка років. Розповідає, у селі Кропивник ґрунт просідає на більш ніж шести гектарах землі на місці колишнього родовища. Та констатує, під селом – соляні шахти шириною 15 і висотою близько 40 метрів. Більшість з них заповнені розсолом. І нині ґрунт просідає, бо рідина виходить назовні. Тому впродовж минулого  року задля безпеки місцевих жителів та отримання інструментальних вимірів просідання землі тут працювала спеціальна моніторингова комісія.

Вимірювання потрібно проводити ще 2 роки. І вже за їхніми результатами можна буде складати Програму відселення людей. Нині ж запевняє професор, бити на сполох – рано.

Цю проблему, каже народний депутат Едуард Прощук, вирішити самостійно громада не може. Адже вона стосується не тільки села Кропивник,  а й загалом Калуського району.

Проте з початком 2022 року, зазначає нардеп, моніторингова програма отримає необхідне фінансування. Тому другому етапу спостережень за зоною просідання землі на Калущині – бути.

Наразі ж Калуська міськрада для подальшої підготовки Програми відселення людей у селі Кропивник готує звернення  до уряду.

Якщо Ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися, разом ми збудуємо Європу в Україні!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.