Казахстан: очевидець розповів про розстріли людей та приховування кількості жертв

Новини, Суспільство

Мейрхан Абдуманапов, один з лідерів придушеної 6 січня протестної акції в Алмати в Казахстані, розповів журналістам, що силовики стріляли в мітингувальників на ураження, і тепер влада приховує інформацію про реальну кількість жертв.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на проект Радіо Свобода “Сибір.Реалії”.

Офіційно МВС Казахстану рапортує про 18 загиблих силовиків та 26 убитих мітингувальників. Але очевидець і учасник протестних акцій на центральній площі Алмати повідомив, що влада замовчує те, скільки людей убито насправді, а також інформацію про масовий розстріл протестувальників.

Крім того, громадські активісти говорять про те, що жертв серед протестувальників набагато більше, і основна частина з них, зважаючи на все, загинула під час зіткнень і розстрілу табору мітингувальників на центральній площі Алмати.

“Приблизно о 9 годині ранку 6 січня на площі з’явилися військові вантажівки, машини та кілька бронетранспортерів з кулеметами нагорі. Звідти вийшли солдати і по всьому периметру з автоматами. вісім чоловік, найстарших за віком, у тому числі і я, від імені мітингувальників вийшли до них уперед, з білим прапорцем і піднятими вгору руками, щоб провести переговори.

Коли ми перейшли загороджувальні щитки, якими вночі самі та обгородили табір, в нас почали стріляти. То були попереджувальні постріли, але поруч зі мною великий чоловік, років за 50, тобто молодший за мене, раптом упав. Куля йому влучила у ліве стегно. Ми вже відступили назад, у бік загородження. Але я не зміг покинути пораненого і повернувся. Насилу я його підняв і доніс до загородження, звідти ми його вже відправили до лікарні.

…На площі (вже увечері) з’явилися бронетранспортери із кулеметами. Стріляти вони почали на ураження без попередження. Люди кинулися врозтіч, я побачив, що дехто впав. Я сам бачив на власні очі сім людей. Когось поранило в руку, когось у голову. З них двох ми змогли вивезти, поранених, а решту ні. Двоє дівчат зовсім молодих і один хлопець, вони не подавали ознак життя. Ще один літній, важкий, живий, я спробував його підняти, але не зміг.

Поки я його намагався витягнути останнього, кілька куль влучили зовсім поряд, не зачепивши дивом, і мені довелося залишити його.

Під градом куль ми змушені були покинути площу. По дорозі я побачив легкову машину. Там двоє молодих хлопців, один за кермом, другий поряд. Машина заведена, видно, вони намагалися на машині поїхати, але лобове та заднє скло розстріляні, а хлопці вже мертві, без ознак життя…” – розповів Абдуманапов.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.