ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-Франківщині

Відео-новини, Новини, Суспільство

Вибори в Раду, авіакатастрофа, пошуки хлопчика та спортивні тріумфи — Суспільне підготувало підбірку подій, які вплинули на життя прикарпатців у році, що минає.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ. 

1. Пожежа в Косівській лікарні

28 грудня о 21:22 у Косівській центральній районній лікарні, що на Івано-Франківщині, сталася пожежа. Загинули троє пацієнтів медзакладу.

Займання виникло в реанімації. Пожежу гасили 33 людей на дев’ятьох автомобілях.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Держслужба з надзвичайних ситуації в області

Вночі 29 грудня в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню з Косівської районної госпіталізували трьох медиків, які отримали опіки внаслідок пожежі. Двоє з них — у критичному стані.

Найбільше опіків — 90% — отримала 46-річна молодша медсестра. Того ж дня приблизно о 20:00 жінка померла у лікарні.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Суспільне Карпати

Медсестру, яка отримала 60% опіків тіла транспортували у Київський опіковий центр.

Також в опіковому відділенні обласної клінічної лікарні з 15% опіків тіла перебуває лікар Косівської лікарні 1954 року народження.

Причиною займання в Косівській центральній районній лікарні стало порушення правил пожежної безпеки.

Після смерті пацієнта від COVID-19 один зі співробітників лікарні, за традицією, поставив заупокійну свічку. Це зумовило перенасичення повітря киснем, оскільки в реанімації одночасно працювали п’ять кисневих концентраторів. Рятувальники кажуть, що пожежа була неминучою.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Суспільне Карпати

Ще одну ймовірну причину пожежі у медзакладі назвав тимчасовий виконувач обов’язків начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій області Ігор Оксентюк. З його слів, до загоряння могла призвести несправність комунікацій, які підводили кисень до палат”, — сказав Ігор Оксентюк.

Комісія з питань ТЕБ і НС доручила тимчасовому виконувачу обов’язків начальника управління Держпраці в області Роману Смазі очолити та провести спеціальне розслідування групового нещасного випадку в Косівській центральній районній лікарні. Закінчити розслідування комісія запланувала до 26 січня 2022 року.

На Івано-Франківщині 30 грудня оголосили днем жалоби за загиблими у пожежі в Косівській центральній районній лікарні.

2. Вибори на 87 округу

28 березня на округу 87 з центром у Надвірній (Івано-Франківська область) відбулися проміжні вибори у Верховну Раду України.

1 квітня ОВК завершила приймати протоколи виборів від дільниць, проте 20 із них відправили на перерахунок. Майже тиждень окружна виборча комісія перераховувала бюлетені, щоб встановити результати голосування. Впродовж цього часу двічі до поліцейських надходили повідомлення про замінування ОВК, приїжджала група депутатів від “Слуги народу” на чолі з Миколою Тищенком, змінювалися члени та голови окружної комісії, переривалося безперервне засідання ОВК. На п’яти ДВК голосування визнали недійсним, ще на шести дільницях виявили нестачу бюлетенів за кандидата Шевченка.

події іффффФото: Рух ЧЕСНО

На Івано-Франківщині поліція розпочала 17 кримінальних проваджень, пов’язаних із порушеннями під час довиборів на 87 округу з центром у Надвірній. Зокрема, 12 із них — через порушення виборчого законодавства, ще п’ять стосуються виборчого процесу. Загалом правоохоронці отримали 113 повідомлень про ймовірні порушення.

1 травня Верховний Суд визнав протиправним протокол ЦВК, за яким Вірастюк переміг на довиборах у Раду.

5 травня ЦВК відмовила Василю Вірастюку у реєстрації народним депутатом України.

6 травня Центрвиборчком заявив, що шукає рішення, щоб встановити достовірні результати виборів в округу 87 на Івано-Франківщині.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Суспільне Карпати

Велика Палата Верховного Суду України 5 червня двічі задовольнила апеляційні скарги кандидата у нардепи у 87 виборчому округу Василя Вірастюка, ЦВК і партії “Слуга народу”, а також скасувала рішення касаційного адміністративного суду від 23 та 26 травня, у яких йшлося про визнання протиправними дій Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів на Франківщині.

9 червня Центрвиборчком зареєстрував Василя Вірастюка народним депутатом від округу 87 з центром у Надвірній.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-Франківщині

Василь Вірастюк склав присягу нардепа під крики “Ганьба” на засіданні Верховної Ради України 15 червня.

3. Авіакатастрофа на Коломийщині

28 липня у селі Шепарівці приблизно о 13:40 спортивний літак впав на житловий будинок. Пілот Ігор Табанюк та троє пасажирів загинули на місці події. У помешканні в той час перебували троє людей, проте вони встигли вибігти з будинку до того, як він загорівся.

Це — другий смертельний випадок у сім’ї Табанюків. У вересні 2013 року під час польоту поблизу Коломиї загинув його син Денис Табанюк. Суспільне вело текстовий онлайн.

Серед загиблих пасажирів літака, який впав у селі Шепарівці на житловий будинок, двоє були громадянами США, один — підданий Великої Британії.

До розслідування авіакатастрофи на Прикарпатті долучилася Австрія, США і Словаччина.

У Коломийській міській раді Валерію Помагаєву, на дім якого 28 липня впав спортивний літак, пропонують 100 тис. грн.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Суспільне Карпати

У Коломиї ініціюватимуть присвоєння загиблому пілоту звання почесного громадянина.

8 серпня Національне бюро з розслідування авіаційних подій повідомило, що літак, який розбився, був заправлений необхідною кількістю палива, зауважень до його технічного стану перед вильотом не було.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Суспільне Карпати

Упродовж 2021 року пілот Ігор Табанюк перед загибеллю надіслав шість звернень до Коломийського районного відділу поліції Івано-Франківської області.

4. У Карпатах добу шукали 6-річного хлопчика

14 серпня приблизно о 19:05 поблизу селища Ворохта під час сходження на Говерлу від групи туристів відстав та заблукав хлопчик 2015 року народження. У групі було шестеро туристів, усі вони є жителями міста Коломия.

До пошуків дитини, окрім рятувальників, долучилися військовослужбовці 10 окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України, які на той час перебували в таборі на Говерлі.

ТОП 5 подій. Як минув 2021 рік на Івано-ФранківщиніФото: Держслужба України з надзвичайних ситуацій

Дитину шукали упродовж ночі 14 та вдень 15 серпня.

15 серпня, станом на 13:00, рятувальники розширили географію пошуків 6-річного Олексія Стефанціва, який загубився під час сходження на Говерлу. Загалом хлопчика шукали 245 людей. До пошуків дитини залучили також 72 людини із Закарпаття: 24 рятувальники, 35 волонтерів, вісьмох лісників та п’ятьох працівників Карпатського біосферного заповідника.

15 серпня приблизно о 19:30 хлопчика знайшли волонтери з Коломиї.

Згодом в інтерв’ю Суспільному 6-річний Олексійко Стефанців розповів, що вночі у горах страшно не було. “Я — хлопець”, — аргументувала свою відповідь дитина.

5. “Ураган” — чемпіон України з футзалу

Футзальний клуб “Ураган” з Івано-Франківська уперше за 10 років виграв чемпіонат України з футзалу. Це — друге чемпіонство в історії клубу.

У фінальній серії команда здолала чемпіона останніх чотирьох років — херсонський “Продексім”. Рахунок фінальної серії — 3:1 на користь іванофранківців.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.