В Івано-Франківську презентували довідник про австрійські доти

Новини, Суспільство

Туристично-краєзнавчий довідник “Доти в Богрівці — свідки Великої війни” презентували в Палаці Потоцьких у Франківську.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Авторка книги Ксенія Данилюк описала життя села Богрівка Солотвинської тергромади під час Першої світової війни. Описала вона й австрійські оборонні споруди — доти, які й до сьогодні збереглися у селі.

Ксенія Данилюк розповіла кореспондентці Суспільного, що у період Першої світової війни жителів Богрівки евакуювали до сусіднього села Рівня. Всі історичні факти вона описала у книзі.

“У довіднику дуже цікаво представлені різні факти про життя села під час бойових дій. Є навіть давня фотографія — хатина старенька, де розташовувалася аптека австро-угорського війська. Відрадним є й те, що зараз в нас ще є збережена дзвіниця з дерева тієї першої церкви”, — говорить Ксенія Данилюк.

В Івано-Франківську презентували довідник про австрійські дотиФото: Суспільне Карпати

У книзі описані австрійські оборонні споруди — доти, які й до сьогодні збереглися у селі

У довіднику йдеться й про створення австрійських дотів на території села. Директор комунального підприємства “Пам’ять” Василь Тимків розповів, що зараз триває робота з відновлення й консервації найбільшого оборонного дота “Паламент”. Завдяки толоці, яку провели у жовтні цього року, вдалося краще дослідити цю оборонну споруду.

“Ми натрапили на сліди від тих елементів конструкцій, які були в цьому доті. Ми зрозуміли, де стояв стіл-майданчик для кулеметів, ми зрозуміли, як були розташовані міжповерхові перекриття в цьому доті. Наприклад, верхній поверх був розрахований винятково для лежачих позицій”, — сказав Василь Тимків.

Учасник проєкту Сергій Адамович розповів, що потрібно приблизно тиждень для того, щоб законсервувати “Паламент” та упорядкувати біля нього окопи.

“Це — питання тижня і питання погодних умов. Є роботи, які не можна робити при такій температурі. Фактично треба встановити дерев’яні перекриття і завершити роботи у самому доті. Окопи ми почали облаштовувати ще під час толоки, а зараз треба зробити тільки дерев’яні опалубки”, — каже Сергій Адамович.

Що відомо

Жителі села Богрівка Солотвинської громади, що на Івано-Франківщині, про намір відновити австро-угорську оборонну лінію, яка збереглася тут з часів Першої світової війни повідомили у вересні цього року. Як розповів Суспільному голова громади Манолій Піцуряк, вартість робіт становить 317 тис. грн. Проєкт фінансується з державного та місцевого бюджетів.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.