“У горах без санок — ніяк!”. Як прикарпатець майструє гуцульські сани (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство, Туризм

Прикарпатець Олег Пилип’юк 15 років майструє гуцульські сани без жодного цвяха та за давньою традицією. За ці роки майстер взявся удосконалювати сани. Також чоловік вирізьблює різні картини, фігури, а торік виготовив перший музичний інструмент.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Живе Олег Пилип’юк у Білоберізці на Верховинщині. Щоб добратися до його дому, потрібно їхати на санах. З його слів, тут такий транспорт надійніший за автомобіль.

Олег Пилип’юк 15 років майструє гуцульські саниФото: Суспільне Карпати

Олег Пилип’юк 15 років майструє гуцульські сани

“Ні ЗІЛ, ні Газель — не завжди проїде, тільки сани й тільки коні, бо ми у такій місцевості живемо, що взимку без санок — ну ніяк! Просто ніяк!” — каже Олег Пилип’юк.

Чоловік живу на Верховинщині у селі Білоберізка

За освітою чоловік — лісник, але захотів спробувати себе у столярстві. Всього навчився сам: купив сани у людей, розібрав їх на частини й за зразком зробив перші залубиці — сани з причепом. Майстер каже, йому одразу все вдалося, тож продовжив справу.

Сани, які нещодавно зробив майстерФото: Олег Пилип’юк

Сани, які нещодавно зробив майстер

“Сміюся, кажу, що я навчився. В мене інститут, вся школа — у бабиній хаті. Це — бабина хата. Тут я сам навчився. Купили сани, розібрали їх, побачили, які деталі. Щось удосконалили своє, бо є більш сучасні інструменти”, — каже Олег Пилип’юк.

Чоловік використовує і сучасні існтрументиФото: Суспільне Карпати

Чоловік використовує для виготовлення санок і сучасні інструменти

Одні сани можуть прослужити все життя. На залубицях возять людей або використовують у господарстві, щоб привезти сіно, дрова. Від потреб залежить висота і місткість транспорту.

Сани можуть прослужити все життяФото: Суспільне Карпати

Сани можуть прослужити все життя

Колись сани використовували, коли людина помирала — чи взимку, чи влітку — не було важливо. Обов’язково тіло вивозили до цвинтаря на санях, бо казали, що не можна, щоб колесо качалося”, — розповідає Олег Пилип’юк.

Корси є нижньою частиною сан, ними і їдуть по снігуФото: Суспільне Карпати

Корси є нижньою частиною саней, ними і їдуть по снігу

Найважливіше у санах — зробити корси — це є нижня частина саней, ними і їдуть по снігу. Інколи на них прибивають металеві шини.

Інструменти у майстерні Олега Пилип'юкафото: Суспільне Карпати

Інструменти у майстерні Олега Пилип’юка

“Наші діди-прадіди то це все робили долотами власноруч, ми долотами тільки підправляємо краї. Все решта вибираємо свердлами. Монтуємо корси — рівно, але в майбутньому вони мають бути трішки під кутом”.

Сани майструють з твердих порід деревФото: Суспільне Карпати

Сани майструють з твердих порід дерев

Сани майстер виготовляє з ясена, бука, в’яза — твердих порід дерев, які витримують навантаження.

“Сьогодні в роботі маємо дві пари саней. Ось ці — на пару коней, вони не дуже й легкі, будуть важити до 100 кг. Коли склали сани, то різьбимо різні фігурки. Тут — як фантазії стане”, — каже майстер.

Також чоловік вирізьблює різні фігуриФото: Facebook/Олег Пилип’юк

Також чоловік вирізьблює різні фігури

Чоловік також вирізьблює різні картини, фігури тварин — ведмедів, сов, орлів, оленів. Минулого року вперше зробив музичний інструмент — ріг.

З цієї сови Олег Пилип’юк планує зробити світильникФото: Суспільне Карпати

З цієї сови Олег Пилип’юк планує зробити світильник

“Ось ця сова стане світильником. Вона ще — незакінчена, я її зробив з одного цільного шматка. Також дуже люблю коней вирізати — як у картинах, так і в скульптурах. Це — моє захоплення, любов з дитинства. Це, певно, від діда передалася любов до коней”, — розповідає Олег Пилип’юк.

В Олега Пилип'юка також є два коники: Лесько та ЄрмакФото: Суспільне Карпати

В Олега Пилип’юка також є два коники: Лесько та Єрмак

Прикарпатець не тільки виготовляє та різьбить сани, але й вміє маневрувати на схилах. Каже, це — у нього в крові, бо з самого дитинства їздить. В господарстві має двох коней — Леська і Єрмака.

Повне відео:

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.