Внесена до спадщини ЮНЕСКО: як виглядає дерев’яна архітектура Карпат (відео)

Новини, Суспільство

Верхня Рожанка — село розташоване на межі Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Церква Зіслання Святого Духа одна з найстаріших в околицях.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ПравдаТУТ NEWS.

Стоїть на березі річки Рожанки.

Отут на стіні є вигравіювання, що церква збудована у липні 1804 року, — розповідає настоятель парафії Зіслання Святого Духа с. Верхня Рожанка Ярослав Левицький.

Церква Зіслання Святого Духа — бойківського типу. Тризрубна, триверха, з широким, спільним піддашшям, орієнтована з півночі на південь. У 1891 році був встановлений іконостас, який зберігся до сьогодні.

Ікони намальовані художником Юліаном Залуським. Також вони мають свого роду цініність. Адже їм більш ніж 2 століття. Вона мала дві реставрації, це у 90-их, у 2000-му. Зараз також потребує. Ми заготовляємо гонту, проходимо дозвільні процедури і стараємось її зберегти в тому вигляді, в якому вона побудована, — зазначає Ярослав.

Наступна точка у селі Матків — Церква Святого Дмитра. Унікальна тим, що внесена у спадщину ЮНЕСКО і туди рідко хто доїжджає.

Всі майстри народні — дуже добре відчували природу і рельєф Карпат. І це їх надихало на творення ось таких архітектурних споруд, як церква у селі Матків. Церква Пресвятої Богородиці, — каже жителька с. Матків Лідія Комарницька.

Загалом на Львівщині є чотири церкви у спадщині ЮНЕСКО.  Одна з них у Маткові. Перша згадка про це село датується 1520-им роком. Відомо, що до того, як побудували Церкву Пресвятої Богородиці, неподалік була Церква Святого Духа.

Одного разу була страшна гроза. І блискавка влучила в цю церкву. Була велика пожежа, дув вітер — здуло хрест з цієї церкви і принесли на це місце. І на цьому місці була зведена теперішня святиня. У 1899-ому році майстром Лукою Снігуром була зведена похоронна каплиця, яку ви зараз бачите, — зазначає Лідія.

Поряд із церквою є триярусна дзвіниця наметового типу.

У дзвінниці під дахом знаходяться 4 дзвони. Перший — це Димитрій, вилитий у 1928 році — подарунок з Америки в честь закінчення Першої світової війни. Чому Димитрій я здогадуюсь, тому що церква має ще одну назву — церква Св. Димитрія, — розповідає місцева жителька.

Другий дзвін виготовлений самбірським товариством “Ризниця” у 1914 році. Інші два дзвони мають тріщини і відреставрувати їх уже неможливо.

Царські врата у святині мають дуже цікаву композицію, яка належить 17-ому століттю.

Ми бачимо композицію дерева Єсея. Єсей — це є пророк-батько царя Давида. Він лежить у червоному халаті з сивою бородою, опершись на долоню. А тут в гронах винограду зображені його 35 поколінь, — додає Лідія Комарницька.

У 2009-ому в церкві встановили систему пожежогасіння, і за рік під час сильної грози вона спрацювала і врятувала від пожежі унікальну пам’ятку архітектури.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.