На Франківщині учасників АТО реабілітують за допомогою творчості (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Іграшки, що повертають до життя. На Прикарпатті реабілітація колишніх учасників АТО відбувається завдяки творчості.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Подробиці.

Бійці долають депресію, виготовляючи новорічні прикраси.

Які витвори народжуються у майстерні та скільки часу потрібно ветеранам на відновлення?

Запах дерева і шум інструментів… У Будинку ветерана – від ранку кипить робота. За майстрів тут – колишні бійці АТО. “Чаклують” над шматками деревини, перетворюють їх у новорічні фігурки.

Мирослав Підборецький:

Я вирізаю новорічний вертеп. А це Матір Божа, яка молиться над маленьким Ісусиком.

У Мирослава вже десятки святкових іграшок, виготовлених власноруч. Каже: робота в майстерні для нього – це реабілітація після війни. На фронті був два роки. А після повернення додому – накрила затяжна депресія. Щоб подолати її – і приїхав сюди.

Мирослав Підборецький:

І я вирішив, що потрібно жити дальше. Мені одна психолог у Львові порекомендувала приїхати сюди. Забуваються погані емоції.

Центр для бійців АТО в селі Клубівці створили самі ветерани кілька років тому. Щоб допомагати таким, як вони, повертатися до мирного життя. Хлопці тут живуть місяць, а хтось – і пів року. Літом – усі гуртом пораються по господарству, а ближче до зими – перебираються у творчу майстерню.

Наталія Черній, співзасновниця центру для учасників АТО:

Почали ми з іграшок – фігурок тваринок, зроблених фактично з дров, з різних порід дерева. Ми робимо дрібні форми, щоб було багато ручної роботи, які можна дати будь-якому ветерану.

Деревину для іграшок закуповують в лісгоспі. Далі – за шаблоном – вирізають фігурки, випалюють їх і шліфують. А розмальовує і покриває лаком ялинкові прикраси – Наталя.

Наталія Черній, співзасновниця центру для учасників АТО:

Починають усі зі шліфування. Це той процес, який простий і легко вивчити, який безпечний. І наступний етап для бажаючих, кому можна довірити – це вирізання на стрічковій пилці.

Роман у центрі – всього кілька тижнів. Чоловік – родом із Макіївки. Як і решта хлопців, приїхав сюди, – по допомогу.

Роман Юхнов, ветеран:

Воно прибирає зайві думки. Взагалі. Це найцінніше. Перше, що я робив – це олені. Ось такі. Я вже невеличку отару зробив.

Ялинки, янголи, сани, хатки, свічки, білочки, дзвіночки, гномики… Загалом у доробку ветеранів вже понад сотню різновидів новорічних прикрас. Цьогорічна новинка – тигр – символ прийдешнього року. Та найбільший попит, кажуть атовці, – мають миколайчики та їхні олені.

Це хіт – олені із шаликами. Ми починали із кольорової гами зелено-червоної. Минулого року ми ввели блакитно-фіолетову. Цього року ми вирішили не виробляти нову, а кожен виріб продублювали у двох кольорових варіантах.

Свої вироби воїни продають через соцмережі. Замовлень, кажуть чимало. Зароблені гроші витрачають на оплату комірного для Центру. Бо фінансування, яке вони отримують з обласного бюджету – вистачає лише на їжу та найнеобхідніше. Тож після новорічних свят у творчій майстерні візьмуться за виготовлення ще однієї серії іграшок – уже з великодньої тематики.

Відеопрогравач

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.