У Франківську соцпрацівники обговорили тему психологічної допомоги ветеранам АТО/ООС та їхнім сім’ям

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську відбувся психологічний форум “Повернення. Підтримка. Прийняття”.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

У заході взяли участь приблизно 80 соціальних працівників, які займаються з ветеранами російсько-української війни, повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Вони обговорювали методи та ініціативи психологічної допомоги військовим та їхнім сім’ям.

Дружина українського військового Ірина Колодій розповідає, участь у громадських проєктах допомогла їй упоратися з викликами, що виникли у сім’ї після початку російсько-української війни. У грудні 2021 року жінка сама вирішила зайнятися громадською діяльністю й очолила організацію “Галицька дзиґа”.

“З фронту вони приходять набагато доросліші. Якщо тут, у мирному житті, вони такі, можливо, як дорослі хлопчики, то звідти приходять мужчини. Я приходила у такі групи взаємодопомоги й бачила, що там — такі самі жінки, як я, з такими самими проблемами, як у мене. І ти розумієш, наскільки правдиво діє приказка, що горе, поділене надвоє, – це половина горя, радість, помножена надвоє, – це вдвічі більше радості”, – ділиться Ірина Колодій.

Форум складався із двох модулів. Під час першого учасники презентували сучасні програми з реадаптації ветеранів АТО/ООС, під час другого – провели декілька тренінгів на цю тему.

Одна із тренерок форуму, психологиня Наталія Мельникова каже, що розповідала авдиторії про посттравматичний синдром.

“Для того, щоб люди могли подивитися на це з боку нейрофізіології: які біологічні зміни відбуваються в мозку, що спричиняють ту чи іншу поведінку, ті чи інші думки й поведінку внаслідок цих думок”, – розповіла Наталія Мельникова.

В Івано-Франківську відбувся форум соціальних працівників, які працюють з ветеранами АТО/ООС

Співорганізатор форуму “Повернення. Підтримка. Прийняття” Андрій Фармуга каже, що на Франківщині є приблизно десять організацій, які надають психологічну допомогу ветеранам війни та їхнім родинам.

“На жаль, не було такої спільної платформи, де б могли перезнайомитися між собою всі працівники соцзахисту, інші зацікавлені у цих процесах, щоб презентувати всі ініціативи. Я дуже сподіваюся, що сьогоднішній форум і стане такою платформою”, – сказав Андрій Фармуга.

В Івано-Франківську відбувся форум соціальних працівників, які працюють з ветеранами АТО/ООС

Форум “Повернення. Підтримка. Прийняття” організували в межах проєкту “Земля вільних людей”, що впроваджений міжнародною організацією з міграції за гроші Європейського Союзу.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.