На Прикарпатті вдвічі зросла захворюваність на туберкульоз у дітей до 14 років

Відео-новини, Здоров'я, Новини, Суспільство

На Прикарпатті у 2021 році більш ніж удвічі зросла кількість випадків захворювання на туберкульоз у дітей до 14 років. Зокрема, цього року захворіли 24 дитини, а минулого  10.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Завідувачка дитячого відділення Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Оксана Голубчак.

За її словами, 90% хворих дітей у стаціонарі — з благополучних сімей, а їхні рідні не мають цієї хвороби.

У сина Тетяни медики діагностували туберкульоз. Жінка розповідає, що її дитина зустріла свій перший день народження у лікарні. У Тетяни — восьмеро дітей. З її слів, коли почула про діагноз Дмитра, здивувалася, бо ні в неї з чоловіком, ні в інших дітей недуги медики не виявили.

“Ми лежали в лікарні на Коновальця. Моя дитина мала важку анемію, тому переливали кров. Він кашляв, лікарі взяли мокроти. Ми поїхали додому. Пізніше нам перетелефонували та сказали, що аналізи — погані. Ми приїхали сюди, і в дитини підтвердили туберкульоз”, — розповіла Тетяна.

Медсестра Ольга Тимчишин каже, що у дитячому відділенні фтизіопульмонологічного центру працює 15 років. Після реформи у 2019 році кількість ліжок тут скоротили втричі — з 30 до 10. З роботи звільнили частину працівників. За словами Ольги Тимчишин, у відділенні залишилися п’ять медсестер, які працюють по одній на зміну, тому роботи їм додалося.

На Прикарпатті вдвічі зросла захворюваність на туберкульоз у дітей до 14 роківФото: Суспільне Карпати

Медсестри доглядають за хворими дітьми

“Ми виконуємо всі маніпуляції та доглядаємо за дітками. Це все — на наших плечах. Ми допомагаємо їм митися, заплітатися. Діти залишаються на нашій відповідальності. Більше немає кому за них відповідати. Колись у нас була вихователька, яка за ними дивилася. Тепер це все лягає на медсестру”, — сказала Ольга Тимчишин.

Завідувачка дитячого відділення Оксана Голубчак розповідає, що хворобу медики почали виявляти на пізніх стадіях. З її слів, у закладі третій місяць лікують дівчинку, яка потрапила в стаціонар у важкому стані. Півтора місяця вона перебувала на кисневій підтримці.

Також, зі слів завідувачки відділення, почастішали випадки захворювання серед дітей до п’яти років. Загалом у лікарні пацієнти перебувають до трьох місяців. Після цього їх виписують із медзакладу, вони доліковуються амбулаторно від трьох до 15 місяців. Оксана Голубчак каже, що препарати від туберкульозу мають токсичний вплив на організм, тому діти довго відновлюються після закінчення лікування.

На Прикарпатті вдвічі зросла захворюваність на туберкульоз у дітей до 14 роківФото: Суспільне Карпати

Завідувачка дитячого відділення Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Оксана Голубчак

“За минулий рік ми діагностували десять випадків туберкульозу серед діток і підлітків. Цього року — 26, з них 24 — серед дітей до 14 років. Діагностували й занедбані форми туберкульозу, які непритаманні дітям. Серед них 79% — бактеріовиділювачі. Це є свідченням того, що хворобу у дітей діагностували не на ранньому етапі, не тоді, коли вони “зустрілися” з цієї інфекцією, а вже значно пізніше — коли вона дала ускладнення і хвороба проходить набагато важче”, — говорить Оксана Голубчак.

За даними МОЗ, захворюваність на туберкульоз серед дорослих на Івано-Франківщині за два роки знизилася, розповідає обласна експертка фтизіатрії при департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації Леся Манів. У 2019 році медики зафіксували 42 випадки на 100 тис. жителів області, у 2021 — 24 випадки. Проте, на думку Лесі Манів, ця статистика — оманлива.

На Прикарпатті вдвічі зросла захворюваність на туберкульоз у дітей до 14 роківФото: Суспільне Карпати

“Серед діток у нас дійсно є дуже нестабільна ситуація через те, що на фоні значного зниження дорослої захворюваності зросла кількість занедужалих серед дорослих на деструктивні форми. Що це означає? Це — запущені форми, при яких є вже розпад в легенях. Тобто кількість хворих знижується, а кількість запущених форм хвороби зростає. Це свідчить про те, що їх просто не виявляють. І на цьому фоні в нас — значне зростання дитячої захворюваності”, — розповіла Леся Манів.

За її словами, з 2019 року в районних центрах закрили всі стаціонари для лікування хворих на туберкульоз. Окрім того, з 30 фтизіатрів, які працювали до скорочення, зараз працюють лише 11. Леся Манів говорить, що на ранніх стадіях туберкульоз діагностувати важко. З її слів, дорослим потрібно раз у рік робити флюрообстеження, а дітям —туберкулінодіагностику.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.