На Франківщині хочуть збудувати відділення із підготовки смоли: що кажуть екологи та місцеві (відео)

Кримінал, Новини, Суспільство

Понад тисячу підписів зібрали жителі Калуського району проти будівництва відділення із підготовки формальдегідної смоли у селищі Брошнів-Осада, що на Прикарпатті.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на документи  оприлюднені на сайті Мінприроди.

Будувати комплекс планує підприємство “Свісс Кроно”. Але жителі району вважають, що така діяльність може завдати шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю людей.

Жителька Брошнів-Осади Зоряна Шкромида розповіла, що про будівництво відділення з підготовки та зберігання смоли в селищі дізналася у жовтні. В кінці місяця жінка брала участь у вічі, на якому зібралися й жителі навколишніх сіл. Учасники зібрання виступили проти будівництва цього відділення. Зоряна Шкромида говорить, що хвилюється, що це виробництво забруднюватиме навколишнє середовище та нашкодить її здоров’ю.

“Я — проти будівництва, бо у Брошневі, наприклад, у лікарні, є дуже багато людей з алергічними та раковими захворюваннями. І коли вночі випускають все, десь о 3:00-4:00, то неможливо влітку відчинити вікна. Дим є, чути, як смола плавиться, формальдегідом чутно”, — сказала Зоряна Шкромида.

Ще одна жителька селища Анна Ленів каже, що не проти будівництва ще одного відділення заводу, адже це створить нові робочі місця.

“Ті автомобілі, що зараз їздять дорогою, також шкодять здоров’ю. А заводи нам потрібні”, — сказала Анна Ленів.

17 грудня депутати на сесії Івано-Франківської облради проголосували за звернення до уряду, Мінприроди та Державної екологічної інспекції з проханням не давати дозвіл на будівництво відділення з підготовки та зберігання смоли. Ініціював це звернення депутат від партії “Платформа громад” Назарій Іванів.

“Перший етап був про планову діяльність. Відповідно, громадськість могла подати свої зауваження, після цього Міністерство захисту довкілля розглядає їх і або дає позитивний висновок щодо подальшої роботи, або не дає, — розповідає Назарій Іванів. — Ми закликаємо, щоб Мінприроди дослухалося до наших побажань і рекомендацій, бо ми не є великими спеціалістами у цій галузі. Але закон дозволяє подавати свої рекомендації та зауваження без їхнього обґрунтування. Хочемо, щоб міністерство розуміло, що громадськість схвильована і стурбована”.

також читати: Що приховує депутат обласної ради Назарій Іванів під екопротестом SWISS KRONO у Брошнів- Осадській ТГ (відео)

Завідувачка кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Мирослава Миленька розповіла, що формальдегідна смола може викликати подразнення на тілі. Також ця речовина негативно впливає на органи дихання людини. Проте її вплив можна контролювати умовами зберігання, температурою і концентрацією. Тому, за словами Мирослави Миленької, підприємство має надати докладний звіт з результатами досліджень щодо імовірної шкоди від виробництва.

“У мене виникає ціла низка питань до цього виробництва. По-перше, самі технічні характеристики. По-друге, дотримання просторових умов поширення. Чи будуть, скажімо так, дотримані санітарно-захисні умови на підприємстві, чи розраховувалися потенційні переноси забруднювальних речовин. Наскільки близько чи далеко розташовані житлові будинки”, — сказала Мирослава Миленька.

У повідомленні “Про планову діяльність, що підлягає оцінці впливу на довкілля”, яке підписав керівник компанії “Свісс Кроно” Анджей Зайонц, про екологічні впливи від нового виробництва інформують так:

  • викиди забруднювальних речовин в атмосферному повітрі не перевищать нормативні показники;
  • виснаження чи деградація сформованих в цій місцевості рослинних та фауністичних співтовариств в результаті планової діяльності не очікується;
  • проєктована діяльність не змінить сформовану інфраструктуру соціального середовища та умови проживання населення.

Журналісти Суспільного намагалися отримати коментар у представників заводу “Свісс Кроно” щодо будівництва нового відділення. Однак на території заводу у Брошнів-Осаді чоловік, який представився керівником охорони, сказав, що керівництво перебуває у Львівській області. За телефоном, який вказаний на сайті заводу, кореспондентам порадили підготувати та надіслати інформаційний запит.

Висновків стосовно імовірного впливу на навколишнє середовище і дозволів на будівництво Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів на своєму сайті поки не оприлюднило. Зараз поряд із документами про планову діяльність там розміщене звернення проти будівництва, під яким підписалися більше тисячі мешканців Брошнів-Осадської та Калуської громад.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.