Іванофранківці безкоштовно тестувалися на ВІЛ (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 1 грудня охочим іванофранківцям медики робили безкоштовний тест на ВІЛ.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Люди могли дізнатися результат дослідження впродовж п’яти хвилин, інформує кореспондентка Суспільного.

Для цього у мобільній лабораторії медики обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ брали кров з пальця пацієнта, додавали реактиви та отримували результат. Акцію організували медики спільно з благодійним фондом “Захід Шанс”.

Іванофранківці безплатно тестувались на ВІЛ

Медики брали кров з пальця пацієнта, додавали реактиви та отримували результат

Іванофранківка Мар’яна Джердж у мобільній лабораторії вперше зробила тест на ВІЛ. Дівчина розповідає, що перевірити здоров’я вирішила спонтанно. Зізнається, якби не акція, спеціально у медзаклад для цього б не йшла.

“Я вважаю, що це — дуже важливий захід. І насправді його потрібно проводити значно частіше, адже інформованість нашої молоді щодо захворювань є дуже низька. Хоча, здається, ніби всі про них знають. Якщо 10% зі всієї статистики захворюваності по всій Україні припадає на Прикарпаття, значить, треба частіше говорити, тестувати, закликати до безпечного сексу, до правильного способу життя”, — каже іванофранківка Мар’яна Джердж.

Іванофранківці безплатно тестувались на ВІЛ

Мар’яна Джердж перевірити здоров’я вирішила спонтанно

Акцію у центрі Івано-Франківська організували для того, щоб нагадати людям: окрім COVID-19 є й інші небезпечні захворювання, каже співорганізатор заходу, директор фонду “Захід Шанс” Олександр Гринь. Він додає, що вчасне виявлення інфекції може врятувати життя не лише одній людині, але і навколишнім.

“У Центрі СНІДу зараз на обліку перебуває близько 1 500 ВІЛ-позитивних людей. У стадії СНІДу — 430. Це — приблизно, адже з кожним днем цифри змінюються. Але справа в іншому: кожен другий ВІЛ-позитивний, на жаль, не знає свій ВІЛ-статус. ВІЛ-інфекція – це така хвороба, яку можна порівняти з коронавірусом. Тільки коронавірус передається повітряним шляхом, а ВІЛ-інфекція – через кров, через ін’єкції, через молоко від матері до дитини”, — каже Олександр Гринь.

Іванофранківці безплатно тестувались на ВІЛ

У Центрі СНІДу на обліку перебуває близько 1500 ВІЛ-позитивних людей

Участь в акції взяв й іванофранківець Олександр. Чоловік має ВІЛ-позитивний статус і розповідає, про хворобу дізнався випадково десять років тому.

“Це був шок насамперед. Зараз у мене вага — 89 кг, а у 2011 році була 41 кг. Практично, я був при смерті, і Богу дякувати, що так все зійшлося. Пролежав майже рік у лікарні, потім ще два роки лікувався. І на своєму досвіді я просто показую, що можна вийти з цієї ситуації”, — каже Олександр.

Дізнатися про свій діагноз можна, не лише зробивши тест під час акції, але й звернувшись до свого лікаря, розповідає начальниця відділу імунопрофілактики обласного центру контролю і профілактики хвороб Марта Локатир.

Зробити тест на ВІЛ можна також звернувшись до свого лікаря

“Ти повинен добре згадати, що з тобою відбувалося, коли ти починаєш скаржитися на підвищену втому, в’ялість. Ти починаєш часто хворіти, або захворювання, навіть простуда триває не три дні, а місяць. І ти починаєш згадувати: “Що зі мною було”. Чи був у мене захищений секс – це перше. Чи відвідував я перукаря, манікюрний, педикюрний зал. Чи робив я пірсинг або тату”, — каже Марта Локатир.

За її словами, за пів години у мобільній лабораторії тест на ВІЛ здали п’ятеро людей. Результат у всіх був негативним.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.