Без дитсадка та з недобудованим ліцеєм: в Опришівцях Франківської ТГ чекають на гроші з держфонду (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

П’ять навчальних закладів Івано-Франківської громади подали документи на конкурс державного фонду регіонального розвитку, щоб отримати фінансування для будівництва нових приміщень. Серед них – і ліцей № 6 у мікрорайоні Опришівці. За словами міського голови Руслана Марцінківа, саме для цього навчального закладу міськвиконком сподівається отримати близько 40 млн грн.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

На новий корпус ліцею № 6 імені Івана Ревчука батьки та діти чекають майже два роки. Через нестачу класів діти навчаються у дві зміни.

Мама ліцеїстки, яка вчиться у другу зміну, Оксана Стеблинська каже, це дуже незручно для дитини.

“Приходить дуже пізно. Якщо брати додаткові заняття, потрапити на них дуже важко. Дитина ходить зранку на уроки музики, а увечері – до школи. Залишається дуже мало часу для виконання домашнього завдання”, – розповідає Оксана Стеблинська.

Дитячих садочків у мікрорайоні Опришівці немає. Найближчий, каже Оксана Стеблинська, — на вулиці Петлюри. Саме цей дошкільний заклад і відвідувала її середульша донька. Зараз молодшій дочці Оксани — два роки. Чи добудують тут новий заклад для дошкільнят, їй невідомо, тому вже готується, що ще одна донька навчатиметься в садочку за межами мікрорайону. А добиратися туди, зі слів Оксани Стеблинської, важко.

“Саме під час карантину добиратися було досить проблемно. Бо в автобусі — тільки сидячі місця. Відповідно, люди, які працюють, мусять також добратися, ну і матусі з дітьми”, – каже Оксана Стеблинська.

Ще одна жителька мікрорайону Опришівці Тетяна Білецька каже, для того, щоб встигнути відвести обидвох дітей в різні навчальні заклади, довелось би залишити роботу. ЇЇ молодша дочка садочок не відвідує, адже найближчий, за словами Тетяни, розташований занадто далеко. Старша дочка – першокласниця. Якщо ліцей не добудують, з четвертого по сьомий клас дівчинка навчатиметься в другу зміну.

Ми просимо – будуйте частинками, потрошки, кожного року. Бо наш район дуже потребує. Не можна нас відкладати на потім, тому що населення велике, незручностей – купа”, – каже Тетяна Білецька.

Фундамент садочка звели в кінці 2019 року. Будівельні роботи припинили, коли в Україні розпочався локдаун, в березні 2020 року. Про це Суспільному розповів директор департаменту освіти й науки Ігор Максимчук.

Без дитсадка та з недобудованим ліцеєм: в Опришівцях Франківської ТГ чекають на гроші з держфонду

У зверненні депутатів міської ради, яке ухвалили 25 листопада 2021 року, йдеться про те, що для добудови корпусу ліцею та дитячого садка в мікрорайоні Опришівці потрібно 120 млн грн.

Щоб добудувати цей ліцей, міськвиконком взяв участь в конкурсі державного фонду регіонального розвитку, каже голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків. З його слів, для добудови ліцею № 6 місто зможе отримати з державного бюджету орієнтовно 40 млн грн.

“Ми очікуємо, що 25 грудня оголосять конкурс, і будемо знати, які наші об’єкти внесені. Але це не означає, що деякі речі ми не будемо тягнути своїми силами. Тому що є й невеликі дитячі садочки. Наприклад, в Опришівцях. На перше вересня наступного року ми відкриємо садочок – дві групи – завдяки співпраці із забудовником”, – розповів Руслан Марцінків.

На останній сесії міської ради, яка відбулася 26 листопада, депутати звернулися до Президента України, міністра освіти й науки та міністра фінансів, щоб передбачити в державному бюджеті фінансування будівництва нових шкіл та садочків в Івано-Франківській громаді.

За словами депутатки міської ради, голови громадської організації “Мами Прикарпаття” Мар’яни Вершиніної, кількість учнів у громаді щороку збільшується. З її слів, зараз в 10 класах навчаються 1 733 учні, а в перших – 3 718 учнів.

“У початковій школі часто переповнені класи, не вистачає навчальних кімнат та приміщень. В Івано-Франківській громаді – 14 шкіл з понад 1 000 учнів. У другу зміну навчаються понад 6 000 дітей”, – розповіла Мар’яна Вершиніна.

Як повідомив Суспільному директор регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, найбільше грошей зі своїх бюджетів громади Прикарпаття витрачають на освіту. Тому одна з пропозицій АМУ до проєкту Держбюджету на 2022 рік – збільшення обсягу освітньої субвенції зі 108 млрд грн до 146 млрд грн.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.