Ліки та бустерна доза. Коли в Україні з’являться додаткові засоби проти COVID-19

Здоров'я, Новини, Суспільство

Американська фармацевтична компанія Pfizer підписала угоду, що дозволить виробляти та продавати експериментальну таблетку від COVID-19 у 95 країнах світу, в переліку яких є й Україна.

Більше про це в ефірі Українського радіо розповів доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко, повідомляє  щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

У жовтні інший виробник ліків, Merck, оголосив про схожу угоду із Пулом медичних патентів, яка дозволяє виробляти дженерики противірусного препарату Мolnupiravir.

Про таблетки проти COVID-19

За словами експерта, нині у світі проводяться масштабні клінічні дослідження, спрямовані на пошуки нового противірусного препарату проти COVID-19. Нині ж у світі існує лише два таких препарати від Pfizer та Merck, які, однак, не є профілактичними. Вони застосовуються при лікуванні й на початкових стадіях протягом 3-5 днів після появи перших симптомів хвороби.

“Зараз ще немає затвердженої повністю інструкції з усіма дослідженнями, але є вже певні доведені дані, на які можна спиратися і вже лікувати людей для того, щоб коли людина захворіла, не довести до кисневої маски, ШВЛ тощо”, – пояснив він.

Як зазначив Костянтин Косяченко, існує й український препарат, який нині проходить процедуру реєстрації.

“Стверджують, що він рослинного походження і має противірусну дію. Тому робота в цьому напрямку ведеться”, – зазначив науковець.

Експерт додав, що, однак, навряд такі таблетки з’являться в українських аптеках найближчим часом.

“Найближчим часом я прогнозую, що не буде багато виробників, які запропонують якісь нові лікарські засоби. Але це вже добре, що в нас хоча б є надія, що є два виробники, які говорять, що є достатній масив клінічних даних для застосування того чи іншого лікарського засобу на людях”, – розповів він.

Чи створять в Україні ліки проти COVID-19

Як зазначив Костянтин Косяченко, технологічно українські компанії можуть виробляти ліки проти COVID-19.

“Їхнє обладнання, потенціал їхніх робітників та науковий потенціал дуже високі. Але розробка молекул та формули — це дуже вартісний процес, і навряд чи хтось із наших українських виробників може вкластися сьогодні в те, щоб розробити новітні препарати, тому що це дорого”, – розповів він.

При цьому, якщо українському виробнику або дадуть субстанцію, щоб виготовляти препарат, або дадуть готовий лікарський засіб, який він буде фасувати, це буде набагато простіше, зауважив експерт.

“Тому я думаю, що напрацьована і вироблена в інших країнах субстанція буде продана або передана Україні, або напрацювання будуть розфасовувати в Україні. Розробити щось новітнє навряд чи є можливим”, – підкреслив науковець.

Що таке дженерики

За словами вченого, дженерики є копією оригінального препарату.

“Є оригінальний препарат. Він завжди інноваційний і має інтелектуальний захист, а отже протягом 5-10 років ніхто не матиме право його виробляти, окрім того, хто вклав у нього мільярд євро, розробив, хоче відпрацювати ці гроші й продати свій препарат”, – розповів він.

Як пояснив Костянтин Косяченко, після того, як патентний захист добігає кінця, з’являються дженерики.

“Тобто береться та сама субстанція, майже ті самі допоміжні речовини, і вони виробляються іншими виробниками. Як тільки дженерик збігається з оригінальним лікарським засобом по багатьох показниках, його дозволяють до застосування, і вважається, що він може застосовуватись так само, як інноваційний лікарський засіб”, – зауважив науковець.

Про бустерну дозу

Фармацевт розповів, що мРНК-вакцини містять інформацію про антиген, який дозволяє клітині розпізнати й виробити антитіла до вірусу SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19.

“Векторні вакцини несуть інформацію на аденовірусі або шимпанзе, або людини. Водночас інактивовані вакцини утримують інактивовані частки самого вірусу, і на цей вірус також виробляється імунна відповідь організму”, – зазначив він.

За словами експерта, на сьогодні найефективнішими, за даними клінічних досліджень, є саме мРНК-вакцини, які мають 90-95% ефективності.

“Менш ефективні — інактивовані вакцини, які утримують шматочки вірусу, як китайська СoronaVac, але і відповідь організму інша. У інактивованих вакцин побічні дії можуть бути слабше виражені, але одночасно організм має менший захист — 80% відповіді”, – пояснив Косяченко.

За його словами, з огляду на це проводиться ревакцинація, аби після певного періоду імунна відповідь почала вироблятися ще швидше.

“Бустерна вакцина — це не просто третя доза. Це підсилююча доза. Для декого вона може бути друга, третя чи четверта. Це залежить від того, наскільки знижений імунітет. Бустерна вакцина є для тих, у кого не було імунної відповіді, для того, викликати більшу імунну відповідь для вироблення антитіл. Її можливо отримати індивідуально”, – зауважив він.

Костянтин Косяченко нагадав, що міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував широке застосування бустерної третьої дози вакцини після досягнення 60-відсоткового рівня вакцинації населення України.

“Тоді буде зрозуміла загальна картина, що відбувається з імунізацією, що відбувається з людським організмом, наскільки виробилися антитіла і яка була імунна відповідь. Тоді, можливо, потрібна буде бустерна доза. Чи, можливо, вакцина буде щорічна”, – зазначив фармацевт.

За словами вченого, людству слід навчитися жити з COVID-19.

“Я вважаю, що з цим вірусом буде так, як з усіма іншими: люди навчаться з ним жити і навчаться лікувати від цієї хвороби”, – підсумував експерт.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.