Moderna та Pfizer: що відомо та наскільки ефективні від штаму «Delta»

Здоров'я, Новини

Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna належать до мРНК-вакцин.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на  Фіртку.

Зокрема, вакцина Comirnaty розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Вакцина дозволена для екстреного використання для осіб від 12 років Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Її застосовують у США, Великій Британії, Канаді, ЄС, а загалом у майже 100 країнах світу.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech має у своєму складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти, яка кодує шипоподібний білок оболонки коронавірусу SARS-CoV-2.

Після введення вакцини ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну «інструкцію», як створити цей білок.

Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Зауважимо, що вакцина потребує наднизьких температур зберігання й транспортування: від –80ºC до –60ºC.

Після розмороження нерозведена вакцина може зберігатися за температури від +2°C до +8°C до 30 діб. Протягом цього періоду на транспортування можна виділити не більше 12 годин.

Термін зберігання вакцини після розведення за температури від +2°C до +25°C – 6 годин.

Інтервал між введеннями вакцини 21-28 днів. Для повної вакцинації необхідні 2 дози.

Вакцину Moderna розробив американський Національний інститут алергії та інфекційних захворювань.

Препарат входить до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах.

Moderna несе частину генетичного коду вірусу й імунна система людини сама виробляє антигени.

Вакцина зберігається у вигляді замороженої суспензії при –25 ºC до –15 ºC у багатодозовому флаконі. Флакони можна зберігати в холодильнику при температурі 2–8°C протягом 30 днів.

Вакцину Moderna проти COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

Можливі побічні ефекти від Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna:

  • лихоманка;
  • відчуття втоми;
  • головний біль;
  • біль у м’язах;
  • озноб;
  • діарея;
  • біль у місці ін’єкції.

Зауважимо, що раніше Міністерство охорони здоров’я України дозволило комбінування вакцин.

«У випадку, коли перше щеплення проведено вакциною Moderna, друге – можна робити Comirnaty/Pfizer-BioNTech та навпаки. Комбінування цих вакцин є безпечним та ефективним», – йдеться в повідомленні.

Крім того, дослідження показали, що ефективність вакцини Comirnaty становить 95%, від штаму «Альфа» — 93,7%, від штаму «Дельта» — 88%. Ефективність вакцини Moderna — 94,1%, а від штаму «Дельта» — 72%.

До слова, станом на 4 листопада в Україні для використання схвалено п’ять вакцин проти COVID-19.

 Нагадаємо, повторно захворіти на COVID-19 можна вже за три місяці після одужання, якщо не вакцинуватися. Науковці стверджують, що імунний захист після SARS-CoV-2 у 2 рази коротший, ніж після інших ендемічних коронавірусів, якими можна заразитися.

Крім того, дослідження у Франції свідчить про те, що вакцинація ефективно запобігає випадкам складного перебігу COVID-19, навіть при інфікуванні штамом «Delta».

Водночас, згідно з дослідженням, додаткове щеплення вакциною іншого виробника, ніж перші дві дози, є ефективним та безпечним.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.