Летальна «Дельта»: серед ковідних пацієнтів реанімацій Івано-Франківська виживає лише третина

Здоров'я, Новини

Дві третини пацієнтів, які потрапляють до реанімацій з діагнозом COVID-19, не виживають.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

До таких висновків дійшло керівництво управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради на основі аналізу смертності серед важких хворих у двох міських лікарнях обласного центру за 10 місяців цього року. Сумну статистику начальниця управління Марія Бойко оприлюднила вчора на оперативній нараді у міського голови.

Зі слів посадовиці, за 10 місяців цього року в реанімації Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні перебувало всього 360 пацієнтів. З них 220 померли. В реанімації Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1 за вказаний період перебувало 180 пацієнтів. З них 125 померли.

«Тобто дві третини тих пацієнтів, які потрапляють у реанімацію, на жаль, не виживають. Це дуже високі показники… Це дуже така негативна тенденція, дуже погані показники», – відзначила Марія Бойко.

Начальниця управління охорони здоров’я також відзначила суттєве зростання летальності захворювання на COVID-19. Озвучена нею статистика свідчить про те, що цьогоріч загальна летальність захворювання зросла вдвічі у порівнянні з показними минулого року і становить 3,8%.

Водночас лікарняна летальність наближається до 10%. Посадовиця пов’язує таку тенденцію з поширенням на Прикарпатті мутованого, а від того – більш небезпечного штаму «Дельта» коронавірусу SARS-Cov-2.

«У 2021 році у нас померло уже практично 400 осіб, а за цілий 2020 рік це було 239. Тобто практично на 50% маємо більше померлих осіб, ніж у 2020 році. Загальна летальність – це є 3,8%.

Минулого року ми говорили – щось так ми дотягували 1,8 – 1,9%. Тобто загальна летальність у нас зросла у два рази. Лікарняна летальність, тобто це ті, які були госпіталізовані та вмерли у наших закладах, жителі міста Івано-Франківська – це 7,67%. Якщо ще порахувати тих, які померли у наших закладах, але із районів нашої області, то це було б під 10%.

Тобто це є реально дуже високі показники та це свідчить про те, що «Дельта»-штам є і небезпечний, і дає набагато більше ускладнень, і дає набагато вищу летальність, ніж минулого року», – підсумовує очільниця управління.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.