«Як мінімум, 100 мільйонів гривень в бюджеті»: МОЗ хоче запровадити підйомні для медичних працівників

Здоров'я, Новини, Суспільство

У Міністерстві охорони здоров’я України розглядають систему постчеків. Це означає, що коли людина звернеться до сімейного лікаря, або в госпіталь, то в кінці місяця їй прийде смс, де зазначать, скільки коштувала її консультація у спеціаліста, яку оплатила держава.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Віктора Ляшка  в «Суботньому інтерв’ю» з Інною Кузнецовою.

«Для того, щоб вся звітність була офіційна і Національна служба здоров’я України здійснила платежі потрібно кожен прийом хворого внести в електронну систему охорони здоров’я.

Ми зараз розглядаємо ще систему постчеків, тобто коли людина звернулася або до сімейного лікаря, або госпіталь, то їй в кінці місяця прийде на телефон смс, де буде вказано, скільки коштувало її звернення, яке оплатила держава.

Щоб ви розуміли, що ми покриваємо і страхуємо ризики для здоров’я у кожної людини, яка свідомо сплачує податки», – каже Віктор Ляшко.

Крім того, за словами міністра охорони здоров’я, зараз активно оновлюють інфраструктуру та матеріально-технічну базу лікарень.

«З’являється інноваційне обладнання. Якщо хтось не хоче змінюватись, щоб працювати на цьому обладнанні, надавати більш якісну медичну допомогу, більше ефективну, то, по факту, він буде поступово програвати конкуренцію іншим лікарям», – наголошує Ляшко.

Міністр каже, що в Україні є так звані неспроможні лікарні, які заключають малу кількість пакетів з Національною службою здоров’я України. Причина цьому – немає потрібного обладнання, або спеціаліста.

«Наша ідея не закрити такі лікарні, наша ідея – подивитися на мережу і проаналізувати. Якщо географічно ця лікарня повинна тут бути, бо вона обслуговує велику кількість людей, але в ній не вистачає обладнання, то наша задача – за 2022-2023 роки привезти обладнання в цю лікарню», – каже Віктор Ляшко.

Крім того, він зазначив, що на наступний рік запланували, як мінімум, 100 мільйонів гривень в бюджеті для того, щоб запровадити так звані підйомні для медичних працівників.

«Коли обладнання з’явилося, а нема спеціаліста, але він є десь поруч, то ми йому запропонуємо переїхати в конкретний населений пункт і оплатимо підйомні, які допоможуть влаштувати побут у новому населеному пункті, де він приступить до роботи», – ділиться міністр охорони здоров’я.

До речі, Віктор Ляшко наголосив, що в Україні зафіксували випадки, коли лікарі отримували зарплату у розмірі 6 тисяч гривень, натомість крерівник – 160 тисяч гривень.

«Частенько рівень заробітної плати для генерального директора і для лікаря – різниця в десятки разів. Ми цей дисбаланс прибираємо і запустили відповідний проєкт постанови, де чітко встановлено, наскільки може бути більша зарплата в генерального директора з прив’язкою до мінімальної заробітної плати лікаря в цьому закладі», – зазначив він.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.