На Прикарпатті у лісі вирощують кіз та роблять крафтові сири

Новини, Суспільство

Доять кіз вручну двічі на день, влітку, в пік лактації, виходить до 5 кілограмів козячого сиру.

На Прикарпатті, у селі Тенетники Бурштинської територіальної громади,  облаштували козину лісову ферму “Organic cheese if”. Її співвласники Назар Пендерецький та Уляна Семенчук.

Про це інформує  щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ПІК .

Фермерка розповіла про крафтові сири та чому варто завітати до них у гості.

Тільки породисті

Уляна займається козівництвом 5 років, також раніше утримував овець, биків та корів батько Назара. Два роки тому вони вирішили об’єднатися та створили ферму сімейного типу.

В отарі є понад сто тварин. Кількість змінюється, бо народжуються нові, а часом місцеві мешканці на зиму віддають своїх. Є кози зааненської, англонубійської породи і ламанч, а також вівці романівської породи і німецький меринос.

“Звичайні породи ми не тримаємо. Хочемо вивести сильне плем’я, якому найкраще підійдуть наші погодні умови та природне середовище”, – каже жінка.

Випасають овець та кіз у лісі або полі. Доять руками двічі на день. Влітку, в пік лактації, виходить до 5 кілограмів козячого сиру.

“Зараз кози  їдять жолуді, від чого молоко жирніше та солодше. До речі, кожна порода дає різне молоко: найсолодше в англонубійців, найгустіше в заанських, схоже на коров’яче. Та й самі тварини без неприємного запаху, який є у звичайних кіз. Частково це через те, що ночують частіше на вулиці, а не в кошарі, вони самі це вибирають”, – поділилася Уляна.

247448378 2696468253989581 8670786529756312506 n scaled

Сир у перці та каві?

На фермі молоко не пастеризують, відмовилися від заквасок. У свіже молоко додають тільки фермент. В асортименті є тверді сири, які дозрівають від 3 до 8 місяців. У вербових кошичках настоюється сир качотта. Його на годину кладуть на парову баню, щоб швидше дозрів. Ним можна смакувати через 3-5 днів. Також є сир, який вимочують у вині або виноградному жмиху – від цього він стає маслянистий.

Восени, коли молока менше, роблять частіше м’які сири: шевр, булет. Кульки сиру кладуть у баночки з нерафінованою олією із пряними травами, сушеними помідорами та перцем. Його можна їсти через 48 годин після приготування. Також продають звичайний козячий сир та роблять згущене молоко. Є сирні кульки у каві.

“Ми пропонуємо відвідувачам спершу спробувати козяче молоко, потім свіжий сир, шевр, а потім переходити до твердих сирів. У нас є кульки у чорному перці, карі та пряних травах, які дозрівають більше 8 місяців, вони мають пікантний пряний смак. До нього треба бути готовому. Якщо почати з нього, то можна зіпсувати собі враження щодо іншої продукції”, – попереджає сироварка.

246948155 1525027191191148 4309685055426307679 n scaled

Крафтові сири можна їсти самих, терти на макарони, а олія, у якій плавають сирні кульки, може бути заправкою до салату.

Продають товар через соцмережі, передають поштою, а також є у франківському магазині здорового харчування. Можна замовити від сто грамів. Кілограм сирних кульок, бельверу 600 гривень за кілограм, баночка кульок з спеціями в олії 100 гривень.

Легенда Опілля

Козина ферма є частиною зеленого маршруту “Легенди Опілля”. Туристи та місцеві мешканці можуть відвідати локацію, продегустувати крафтові сири, сфотографуватися з тваринами, подоїти козу чи постригти вівцю. Уляна може зав’язати хустку по-старомодному й позичити народний стрій для фото біля воза. Також тут є невеличкий музей з опільським одягом, предметами побуту та вишивкою Уляни. Тут показують на верстаті, як з вовни плетуть гобелен.  Гостей пригощають пампушками на козиному молоці та трав’яним чаєм із лікарських рослин, які самі збирають. Екскурсія для дорослих коштує 100 гривень, а якщо без дегустації сирів, то безкоштовно.

До слова, жінка через сімейні обставини живе у лісовій хатинці, біля якої розташована ферма. Всередині затишно, але фермерка покращує умови, щоб їй з донькою було комфортніше. Світлом забезпечує акумулятор.

Будиночок зовні розмальовує й чекає на весну, щоб посадити у дворі квіти. Каже, хоча умови поки бажають кращого, вона рада, що має можливість  розвивати улюблену справу.

Господарі ферми планують облаштувати територію для комфортного відпочинку гостей, збільшити кількість овечок та кіз й тішити клієнтів крафтовими сирами.

Марія Гурецька

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.