Жителям гірських районів Франківщини не дозволяють запастися на зиму деревиною (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Теплим помешканням харків’ян можуть хіба що позаздрити у прикарпатських селах. Люди, хоч і живуть посеред лісів, та елементарними дровами запастися не можуть.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Подробиці.

Сотні заявок уже подали до лісгоспів, але там кажуть – деревини немає. А отже грітися взимку – нічим, бо гірські села переважно негазифіковані. Як місцеві збираються розв’язувати проблему – дивіться далі.

З оберемком дров пані Тетяна прямує до хати. Каже: хоче бодай трохи протопити в печі, бо вже другий тиждень заморозки й спати холодно. А вдома – малі діти.

Тетяна Бойчук, жителька села Космач:

“Газу в нас немає. І опалюються будинки дровами – в піч, в котел”.

Село Космач, де живе жінка, негазифіковане. Тут усі гріються лише дровами. Тетяні на зиму треба близько семи кубів. Та цьогоріч закупити не змогли, у лісгоспі просто відмовили.

Тетяна Бойчук, жителька села Космач:

“Ото залишилось у нас на зиму (показує на купку дров) з тої зими запаси. На пів місяця ще… бо зараз потепліло, а якщо вдарять морози й випаде сніг, то ще на менше часу.

О це заяви лише по одному лісництву. Це ті люди, які виявили бажання виписати, закупити й виписати дрова”.

Директор Кутського лісгоспу показує стоси заяв на дрова… Є тут і від бюджетних – шкіл, дитсадочків, клубів і навіть лікарні. Утім, цьогоріч забезпечити всіх просто не можуть – дозволів на заготівлю досі не отримали.

Андрій Ониськів, т.в.о. директора ДП “Кутське лісове господарство”:

“Матеріали на погодження в Міністерство екології ми подали ще в березні. До цього часу ніхто нічого не погодив. І сьогодні заручниками став весь район ті негазифіковані села”.

Лісгосп має лише тогорічні запаси. Передусім їх віддадуть школам і дитсадкам. А селянам – що залишиться, і то не більше ніж шість кубів кожному. Тож люди вирішили взяти справу у свої руки – не дадуть дров – підуть рубати самі.

Дмитро Мохначук, голова Космацької територіальної громади:

“А що людям робити, якщо почнеться опалювальний сезон і вони хочуть законно виписати, а не можуть законно отримати? Воно прийде до саморубки”.

Параска Бойчук, жителька села Космач:

“Треба збирати дітей, брати пилу в руки йти в ліс і рубати дрова. А як інакше жити? Треба грітися чи замерзати”.

Назріває справжній селянський бунт. Лісники кажуть – вони у безвиході.

Іван Бойко, лісничий Космацького лісництва:

“Зараз багато погроз від селян.. Казали, що 50-40 чоловік будуть йти в ліс і будуть рубати, тому що вони у безвиході. Бо немає дров. Тому що з одного боку є закон і ми мусимо цих людей штрафувати, мусимо їх не допускати до самовільних рубок… З другого боку розуміємо людей”.

В обласному управлінні лісового господарства зазначають – нестача дров зараз у всьому регіоні.

Роман Олійник, перший заступник начальника Івано-франківського обласного управління лісового і мисливського господарства:

“Ми отримали три відповіді із Міністерства. Кожен раз були зауваження, кожен раз ми ті зауваження враховували, виправляли й подавали знову в міністерство. Раніше такого не було”.

У профільному міністерстві підтверджують – документи від лісгоспів надходили. Але, запевняють, проблеми лишилися тільки в одному – Кутському.

Олександр Краснолуцький, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України:

“При розроблені матеріалів лісовпорядкування ці землі, які відносять до національного природного парку, вказані не були. Певні квартали. У зв’язку із тим, що на території національних парків забороняються суцільні рубки, а там дозволяють лише санітарні вибіркові рубки”.

Тож поки чиновники шукають вихід із ситуації – в холодному полоні залишаються сотні родин.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.