У Брошнів-Осаді запровадили громадський контроль за вирубкою лісу

Економіка, Новини, Політика, Суспільство

На виїзній сесії Брошнів-Осадської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, депутати ухвалили рішення запровадити громадський контроль за вирубкою лісу на території громади.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Такий проєкт рішення підтримали усі 22 депутати.

Житель села Креховичі Михайло розповідає, що частину дороги у селі місцеві підсипають щебенем за власні гроші. Називати своє прізвище кореспондентці Суспільного чоловік відмовився. Крім селян, шляхом користуються лісовози. Зі слів Михайла, упродовж тижня дорогою проїжджає чотири вантажівки з деревом.

“Просимо, аби вони (лісництво — ред.) нам допомогли — нема. А лісовози пускають. Добре, що зараз вже територіальна громада почала допомагати нам. Дали трактор, відкопали, воду відводили”, — говорить чоловік.

Інша жителька села Креховичі каже, що впродовж останніх двох років ліс поблизу села почали активно рубати. Протягом цього часу жінка зверталася до керівництва Брошнів-Осадської громади й Калуського лісгоспу, а також до громадських організацій і Міністерства внутрішніх справ, щоб привернути увагу до проблеми. Називати своє ім’я кореспондентці Суспільного вона відмовилася.

“Як ніч, так день їздять лісовози, їздять трактори. Було дуже багато перевірок. Казали, що все добре. Я напряму запитала у лісника: “Коли востаннє садили дерева?” Він відповів: “20 років тому”, — розповідає жителька Креховичів.

Перед засіданням виїзної сесії селищної ради Брошнів-Осадської громади депутати оглянули частину лісу Брошнівського та Підмихайлівського лісництв. Тоді там тривала рубка дерев.

“Відбувається санітарна рубка. Всього-на-всього десь два місяці. Рубка — на площі 17 га, дуже велика. Там є люди, які тим займаються, є лісорубний квиток. Спеціально для того є ланка, яка займається відводами. Вони відбирають дерева. Моє завдання — тільки потім зрізати”, — говорить майстер лісу Брошнівського лісництва Василь Данилів.

Зі слів голови Брошнів-Осадської громади Тараса Манорика, виїзну сесію депутати провели через “невдоволення з боку активістів”.

“Є незадоволення, негатив від активістів, що є несанкціоновані рубки, що не вкладаються гроші в соціально-економічний розвиток села, що не садять дерева. Тому вирішили зробити таку виїзну сесію. Робити висновки, що є “кричущі” порушення, не можу, тому що не маю фактажу”, — сказав Тарас Манорик.

На сесії селищної ради депутати одноголосно ухвалили рішення про запровадження громадського контролю за вирубкою лісу.

“Щодо заходів, які підлягають громадському контролю, – це перевірки, плани проведення рубок, перевірки проведення відповідних відводів, перевірка того, на що видані дозволи, зокрема, лісорубні квитки”, – сказала Тетяна Данилів.

Лісничий Підмихайлівського лісництва Володимир Понайда у коментарі кореспондентці Суспільного сказав, що у користуванні лісництва перебуває приблизно 600 га землі, яка належить громаді села Креховичі. З його слів, рубки тут є законними, а до співпраці з громадою лісництво готове.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.