Прикарпаття відвідали міністри закордонних справ України і Туреччини

Новини, Політика, Суспільство

У четвер, 7 жовтня, на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби Прикарпаття з офіційним візитом відвідав міністр закордонних справ Турецької Республіки Мевлют Чавушоглу.

Високопосадовці разом із головою обласної державної адміністрації Світланою Онищук поклали квіти до Меморіалу турецьким воїнам, який знаходить у селі Лопушня Рогатинської територіальної громади, та хвилиною скорботи вшанували пам’ять загиблих у роки Першої світової війни.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на пресслужбу ОДА.

 

Варто зазначити, що Меморіал споруджено за сприяння посольства Туреччини у 2016 році. Це один із найбільших пантеонів, де захоронено понад дві сотні вояків Османської держави.

 

Також керівники зовнішньополітичних відомств відвідали Рогатинський історико-краєзнавчий музей «Опілля», де ознайомилися із експозицією історичних матеріалів про перебування османських військ, зокрема 15 корпусу 19 та 20 дивізій, на території Рогатинщини під час Першої світової війни.

На даний час в музеї знаходять копії документів із османських архів у Стамбулі про участь турецьких військ у бойових діях 1915-1916 років. Також тут можна ознайомитися із османською військовою формою, подарованою Офісом військового аташе посольства Туреччини в Україні.

На завершення візиту Мевлют Чавушоглу та Дмитро Кулеба поділилися враженнями від перебування в Україні та результатами домовленостей, досягнутих на найвищому політичному рівні, а також перспективами подальшої українсько-турецької співпраці у сферах політики і безпеки, торгівлі, інвестицій, оборонної промисловості, енергетики, інфраструктури, транспорту та літакобудування. Додамо, що 7 жовтня у Львові за участю міністрів відбулося Дев’яте засідання Спільної групи стратегічного планування. Дмитро Кулеба і Мевлют Чавушоглу підписали План консультацій між МЗС України і МЗС Туреччини на 2022-2023 роки, який передбачає обмін досвідом у різних сферах взаємного інтересу.

Підсумовуючи результати візиту Мевлют Чавушоглу зазначив, що це його перший візит до Льовова та Прикарпаття, під час якого вдалося досягнути успішних результатів.

«Це моя перша поїздка на Івано-Франківщину, під час якої я мав змогу побувати на місці поховання турецьких воїнів та відвідати музей, в якому продемонстрована спільна історія України та Туреччини, – розповів міністр закордонних справ Туреччини. – Також разом з керівником відомства Дмитром Кулебою ми досягли домовленостей про співпрацю у різних галузях».

Мевлют Чавушоглу подякував українській стороні за допомогу у впорядкуванні меморіалу та належне утримання кладовища.

Зі свого боку міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що під час засідання Спільної групи стратегічного планування було обговорено ряд важливих для обопільної співпраці питань, зокрема, щодо енергетичної безпеки, деокупації Кримського півостова, розвитку «Кримської платформи», безпеки у Чорономорському регіоні.

«Під час засідання ми приділи багато уваги спільній торгівлі, адже хочемо, щоб наші країни поглиблювати торгівельні процеси, щоб українські підприємства працювати в Туреччині, натомість, своєю чергою, готові сприяти діяльності турецької бізнес-спільноти на території України», – підкреслив Дмитро Кулеба.


Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.