З ковідної реанімації Франківської ЦМКЛ виписали пацієнта, який мав 90% ураження легенів

Здоров'я, Новини

В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні відкрили окреме реанімаційне відділення виключно для ковідних пацієнтів. Цього разу важких хворих багато, смертність зростає, вірус проявляє себе неочікувано, а наслідки вражають.

Про особливості теперішньої хвилі коронавірусу штаму Дельта 402 Каналу розповіла лікарка-анестезіолог ЦМКЛ Іванна Дидик, пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на “КУРС“.

“В реанімаційне відділення постпають хворі у вкрай важкому стані. З ускладненнями. Вони потребують кисневої підтримки. Найчастіше – апаратної сіпап-терапії, коли вони отримують кисень під високим тиском у високих концентраціях. Дуже складна категорія пацієнтів”, – розповіла лікарка.

Ковідна реанімація у Франківській ЦМКЛ відкрита з 1 вересня. Для того, щоби розділити потоки пацієнтів, щоб не відбувалося перехресного інфікування, пояснює необхідність такого відділення Іванна Дидик.

“У ковідному реанімаційному відділенні смертність є високою – пацієнти поступають запущені і складні. З ураженнями легенів від 60-70%. Це складний показник для успішного прогнозу”, – говорить лікарка.

Всі померлі мали супутню патологію. Це цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічна хвороба, онкохворі пацієнти та пацієнти з аутоімунними захворюваннями. Іванна Дидик розказує, що у відділенні вдалося врятувати пацієнта із 90% ураженням легенів ковідною пневмонією. Чоловіка рятували півтора місяці. 45-річний хворий перебував за кордоном, почав зле чутися після повернення додому. Спочатку із ковідною пневмонією він лікувався в терапії. В реанімацію поступв із високою температурою та дихальною недостатністю. Три тижні перебував на сіпап-терапії. Мав на носі пролежень від маски. М”язеву атрофію. Щоб відлучити пацієнта від апарата йому проводили фізичну реабілітацію – спочатку садили. Потому переводили на носові канюлі. Додому чоловіка виписали на кисневому концекнтраторі. Наразі його стан задовільний.

Лікарка каже, що випадок – унікальний, по ньому варто було би писати наукову роботу.

«Чому так, ніхто не знає, – ділиться вона. – Ми лікуємо за однаковим протоколом усіх. Чому одні виходять, а інші ні, ми поки що пояснити не можемо”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.