З 1 жовтня Україна повністю перейде на е-лікарняні

Здоров'я, Новини, Політика

З 1 жовтня лікарняні будуть оформлювати тільки в електронному форматі. Дані вноситимуть до електронної системи охорони здоров’я.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Михайла Радуцького, голови Комітету Верховної Ради з питань здоров‘я нації.

Паперові лікарняні з 1 жовтня видавати вже не будуть, але ті, які видали до цієї дати, ще будуть дійсними.

Система е-лікарняних у тестовому режимі запрацювала з червня. З 1 вересня медзаклади мали припинити видавати паперові довідки. .

Утім, перехід затягнувся – на початок осені з 3 тисяч закладів у електронній системі змогли працювати лише 2,2 тисячі.Перехід перенесли на 1 жовтня, щоб дати можливість лікарям адаптуватися до нової системи.Однією з причин була відсутність доступу до комунікацій у лікарів, пояснювали у МОЗ.

“Станом на 27 вересня 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн навчання, 2,9 тисячі медзакладів вже оформлюють е-лікарняні, з початку роботи системи створено майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність”, – розповів Радуцький.

Лише 100 лікарень поки що не змогли налаштуватись на роботу в нових умовах, але до 1 жовтня є час, щоб “підключити” ці заклади до електронної системи, запевняє політик.

Як отримати лікарняний

Щоб отримати е-лікарняний, необхідно прийти на прийом до лікаря, який створить електронний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі і завірить його КЕПом.

Пацієнта про це сповістить система E-health, звідки за кілька секунд лікарняний потрапить до Реєстру Пенсійного фонду.

Там сформується електронний листок непрацездатності — саме той документ, за яким нараховують виплати. Про це пацієнт отримає повідомлення на телефон від ПФУ.

При цьому ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз. У базу потрапляє лише інформація, необхідна для отримання виплат від Фонду соціального страхування.

Документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

Щороку в Україні видають близько 5,5 млн листків непрацездатності, виплати по яких здійснює Фонд соціального страхування України.

За 8 місяців цього року на лікарняні було витрачено 10 млрд гривень.

“Індустрія” продажу фіктивних листків непрацездатності в Україні традиційно доволі масштабна”, – каже Радуцький.

Утім, за його словами, впровадження е-лікарняних дозволить ефективніше боротися з корупцією.

Електронна система дозволяє перевірити, скільки листів непрацездатності надіслав лікар.

Крім цього, кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як працюватиме система paperless.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.