«Тихе болото» або «таємний» конкурс в охороні здоров’я області?..

Здоров'я, Кримінал, Новини, Суспільство

Буквально місяць тому голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук провела зустріч з представниками Громадської ради – консультативно-дорадчого органу при облдержадміністрації, на якому одне з наболівших питань, яке було підняте на цій зустрічі – знову охорона здоров’я, точніше корупція в ній, яка крутиться навколо деяких посадових осіб, а саме в.о. директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» Миколи Стовбана та директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ігоря Дмитренка.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

На даному засіданні було закцентовано увагу новопризначеної голови ОДА Світлани Онищук, що навколо цих посадових осіб постійно корупційні скандали із тендерами та закупівлями, призначеннями цих осіб на керівні посади.

Нещодавно редакції нашого інтернет видання стало відомо, що пані Світлана Онищук розпорядилася оголосити конкурс на вакантну посаду директора департаменту охорони здоров’я ОДА, адже пан Ігор Дмитренко був призначений на час дії карантину, і до 6 жовтня цього року триває подача документів бажаючих прийняти участь у конкурсі…

Згідно Постанови Кабінету міністрів України від 25 березня 2016 року №246 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» після оприлюднення інформації про оголошення конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби така інформація може бути оприлюднена на офіційному веб-сайті відповідного державного органу, інших веб-сайтах та в засобах масової інформації.

От тільки виникло запитання, а чи будуть оті бажаючі крім Ігоря Дмитренка та підставних осіб? Адже, зробивши запит бачимо, що станом на сьогодні жодної інформації про оголошення конкурсу на сайтах Єдиного порталу вакансій державної служби чи Івано-Франківської обласної державної адміністрації немає.

  • які вимоги до претендентів на вакантну посаду невідомо!
  • куди, кому, в які терміни і які документи подавати претендентам невідомо!
  • хто входитиме в склад комісії, яка визначатиме переможця, невідомо!

Як бачимо, питань більше, ніж відповідей… Але зрозумілим стає факт – конкурс на посаду очільника медицини області є непрозорий! Не важко здогадатися, що конкурс, ймовірно, знову виграє Ігор Дмитренко і «медичний спрут» Прикарпаття продовжить свої діяння та збагачення!

Нагадаємо читачам, що трохи раніше пан Ігор Дмитренко приймав участь у конкурсі на на вакантну посаду керівника НКП «Обласна дитяча клінічна лікарня». За оцінкою цього ж Департаменту охорони здоров’я він зайняв ганебне останнє місце. Проте, з дивних причин, голова ОДА довіряє цьому горе-чиновнику управляти не однією лікарнею, а цілою медициною області.

Чому знову така таємничість в «медичному царстві»?

Та все просто, як завжди!..

Згідно постанови Кабінету міністрів України від 17.03.2021 №221 «Про виділення коштів у 2021 році для забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, в Івано-Франківській області» була субвенція Івано-Франківській області з державного бюджету в розмірі 60 мільйонів гривень.

Кисень є надважливим при лікуванні COVID-19. Результатом забезпечення централізованим киснем ліжок в лікувальних закладах області могли стати в майбутньому врятовані людські життя!

Сума серйозна! Тому, як і слід було очікувати, розпорядником коштів стали не лікувальні заклади, які так їх потребували, а саме Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації на чолі з паном Дмитренко, який і провів наступні тендера по освоєнню цих коштів:

ДК 021:2015:33190000-8 Медичне обладнання та вироби медичного призначення різні (НК 024:2019:36271 – Система медичного газу / вакуумного трубопроводу) – вартість 30 300 000 гривень (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-05-26-015418-b);

ДК 021:2015:44610000-9: Цистерни, резервуари, контейнери та посудини високого тиску (НК 024:2019:35221 – Балон для рідкого кисню стаціонарний) – вартість 4 951 400 гривень (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-05-26-015165-b);

ДК 021:2015:33150000-6 Апаратура для радіотерапії та фізичної терапії (НК 024:2019-31321 Концентратор кисню портативний) – вартість 23 888 200 гривень (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-05-18-002807-c).

Але хвилинку?! Яке відношення мають кисневі портативні концентратори, які були закуплені в кількості аж 791 штука на майже 23,9 мільйони гривень, до забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я? Хто з лікувальних закладів потребував таку кількість портативних концентраторів? І чому пунктом 5.3 договору №4/COVID-19 від 17 травня 2021 року місцем поставки визначено Департамент охорони здоров’я за адресою Івано-Франківської обласної державної адміністрації: вул. Грушевського 21? В які кабінети ОДА пан Дмитренко умудрився розмістити 791 концентратор?

Також, зі слів медичних працівників Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні медичне обладнання, яке працює під тиском – киснева бочка, закуплена департаментом по цих тендерах та поставлена в їх лікарню, виявилася бракованою. Та чомусь виконувач обов’язків директора НКП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» пан Микола Стовбан прийняв від переможця тендеру та постачальника браковане медичне обладнання.

З якою метою посадові особи пішли на порушення? Невже була присутня спокуса – отримати неправомірну матеріальну вигоду, як кажуть в народі «відкат»…

Невже ніхто з компетентних органів не розуміє, що це, м’яко кажучи, нецільове використання коштів, виділених з державного бюджету, та заздалегідь узгоджені тендери між замовником та переможцями?

Ось і стало зрозумілим, чому певних осіб так приваблює посада директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації!

Провівши журналістське розслідування, редакції нашого інтернет видання стало відомо, що по даним закупівлям поліцією Івано-Франківської області порушене кримінальне провадження. От тільки чому жодних запобіжних дій та заходів наші правоохоронці по відношенню до посадових осіб не вживають?..

Осінь, третя хвиля коронавірусу накриває Україну, 23 вересня по всій території України оголошено жовту зону… А лікарні та медичні працівники Прикарпаття так і залишилися сам на сам з проблемою в боротьбі з підступним вірусом COVID-19 без централізованого забезпечення киснем! Як то кажуть, «рятування потопаючого – діло рук самого потопаючого».

Повернемося до засідання громадської ради, яке відбулося місяць тому … В кінці згаданого вище засідання громадської ради пані Світлані Онищук були вручені матеріали, роздруковані з відкритих джерел, про проведені журналістські розслідування стосовно згаданих посадових Ігоря Дмитренка та Миколи Стовбана. Проте, у відповідь бачимо знову «непрозорий» конкурс на посаду директора департаменту охорони здоров’я, який проводить облдержадміністрація …

Проте стоп! А може ніякого конкурсу немає? Може в облдержадміністрації хочуть побачити реакцію громадськості на кандидата Ігоря Дмитренка? Чи не зіграє знову ситуація з новими карантинними обмеженнями на руку «медичному спруту» і недобросовісний чиновник під шумок чергової хвилі COVID-19, в обхід будь яких прозорих конкурсів, знову залишиться на посаді директора департаменту?

Чи може затягують свідомо, щоб пан Дмитренко встиг протягнути свого «компаньйона» через аналогічний конкурс, який теж оголошений, на посаду Генерального директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня»?..

Мабуть, останнє слово по всіх викладених журналістських розслідуваннях діянь посадових осіб департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА має, нарешті, вже сказати Генеральний прокурор України… Є надія, що цей «медичний корумпований спрут Прикарпаття» нарешті припине своє існування!

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.