“Червона” зона на Франківщині – це питання кількох тижнів”, – головний державний санітарний лікар області

Здоров'я, Новини, Політика, Суспільство

В інтерв’ю «Галці» генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю і профілактики хвороб Руслан Савчук розповів, наскільки далеко Прикарпаття від «червоної зони», і чи можна її уникнути, як наразі забезпечена медична галузь області і особливості коронавірусного штаму «Дельта», передає щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

– На Івано-Франківщині маємо за четвер 200 нових хворих на COVID-19, за середу – 252. Про що свідчать ці цифри, вони прогнозовані, закономірні?

– Те, що буде ріст, ми прогнозували ще на початку літа. Тому що влітку активність громадян і їх контакт був меншим, вірус був легшим, тобто ослабленим. Але штам «Дельта» підсилив його. Ми дійсно очікували, що кінець вересня-жовтень буде серйозний ріст, ми тут не промахнулися. Коронавірус віднесений до ГРВІ, які мають свою певну циклічність. І на другий рік пандемії ми можемо говорити про набуття сезонного характеру. В жодному разі не треба себе заспокоювати, що це грип чи ГРВІ – наші тест-системи чітко показують, що це коронавірус.

 

На щастя, Центр громадського здоров’я встановив новий секвенатор для штаму «Дельта», який його визначає. Днями відправили нових 50 зразків від «важких» хворих, аби зрозуміти циркуляцію штаму. Наразі у нас на Прикарпатті було 58 підтверджених випадків.

Загалом до 90% того вірусу, що зараз цикрулює – це «Дельта». По симптомах додалися головний біль, нежить. Залишається кашель і понижена сатурація. Додаються шлунково-кишкові розлади, втрата слуху. Це додається до загальної слабкості. Це фактично у всіх зараз відстежується, хто у наших лікарнях.

У нас сьогодні завантаження у «ковідних» лікарнях – 52,5%, половина ліжок, понад 600 хворих. Це Городенківська, Івано-Франківська ЦМКЛ, міська лікарня на Матейки, обласна інфекційна лікарня, Тисменицька, Богородчанська, Калуська, Косівська, Коломийська районна і інфекційна і Рожнятівська лікарня. Загальна кількість виділених ліжок 1276. З киснем 1255, з них 437 з кисневими концентраторами. З киснем зайняті половина ліжок, 46 людей сьогодні в реанімаціях. Ще місяць тому було менше 30% зайнято. Найбільше завантажені обласна інфекційна (80%), ЦМКЛ на Мазепи та МКЛ на Матейки, Калуська, Косівська, Коломийська інфекційна. Найбільше хворіють у Івано-Франківському і Коломийському районі, також у Калуському. Але у нас є великий медичний резерв. У найгірший час було чотири тисячі ліжок.

– Це можна якось пояснити?

– Велике скупчення людей. Хвороба «помолодшала» – багато хворих середнього віку.  Щоправда, впевнений, у Косівському чи Надвірнянському і Верховинському районі, де гуляють весілля на 300-400 людей, там теж є багато хворих, просто не звертаються. Бо симптоматика «Дельти» збиває людей, що це може бути COVID-19. Людина ходить в селі, по господарці. Ну має нежить, випив чаю, з’їв цибулі чи чаю і чекає, поки пройде. Але воно не пройде. Вже має включитися активніше первинна медична ланка, лікар має тримати контакт з людьми. Сьогодні відправив лист на РДА, де по кожному району детально розписав, у якій громаді є ріст захворювання, і що потрібно там вживати заходи. Треба збирати голів ОТГ і локально з ними говорити. Аби активніше виявляли контактних осіб. Не перекривати в’їзди і виїзди у село, але виявляти і переривали ланцюги зараження.

– З такою інтенсивністю госпіталізації, вище згадані лікарні будуть заповнені хворими на 100 %?

– З такою інтенсивністю, думаю через два тижні у нас буде завантаженість 80-90 %. Бо спостерігаю, що щодня у нас рівень госпіталізації збільшується на 2%. Зауважу, що ці неприємні цифри людей не насторожують.

– Помаранчева, червона зона – питання часу?

– Це питання дуже невіддаленого часу, рахунок йде не на місяці, а тижні. Лише сьогодні зранку в інфекційну за три години госпіталізували п’ятьох хворих. Також мене хвилює, що більше дітей шкільного віку почало хворіти. Щодня 10-15 випадків.

Шкода, є летальність серед дітей. За ввесь час пандемії у нас чотири дитини померли. Останній випадок був фактично днями у Коломийському районі, померла дівчинка-немовля.

Яка внутрішньоутробно інфікувалося. На жаль, мама не зверталася за медичною допомогою. Якби вчасно мама звернулася до лікаря, шанси були б зовсім інше. Таке ігнорування свого стану здоров’я досить типове по селах. Кашляє, чхає – та, пройде. А воно не проходить. Відсоток летальності – 99% не вакциновані, відсоток тих, хто в реанімаціях – 98% не вакциновані.

– Чи краще готова система охорони здоров’я до нової хвилі COVID-19?

– Однозначно, так, набагато краще. Ми пройшли два пікові навантаження, «набили гуль». Згадаю ті критичні моменти, коли не вистачало кисню. Зараз налагодили цей процес. Відпрацьовані майже до ідеального маршрути пацієнтів, коли екстрена медична допомога ще в машині бачить, куди можна везти того чи іншого пацієнта. Не у Львів з Калуша, наприклад.

Днями встановили ємність для кисню у Лисці, на 8 кубів. Там ще не приймають «ковідних» хворих, але вже готуються до цього.

Думаю, зараз справиться медицина краще. Ліків вистачає, добре йде фінансування. Завезли навіть специфічні медикаменти з США.

До слова, кількість тестувань за два тижні зросла втричі. І нині понад тисячу тестів за день робимо. Наша лабораторія дозволяє робити до трьох тисяч тестів за добу, маємо достатньо станцій, які, до речі, досить коштовні. Лабораторія добре оснащена.

– Чи є тенденція до росту захворювання серед медиків?

– Загалом за час пандемій 3088 медичних працівників захворіли. За крайні дні – щодня по 1-3 випадки серед медиків. Але це загалом по області, не лише у «ковідних» лікарнях. Вірус цей блискавично передається. На жаль, 46 медиків за час пандемії померли. Взагалі, до слова, у нас поганий відсоток летальності відносно України – 2,3%, а у нас 2,41%. Чому так? На мою думку це ігнорування симптомів, пізні звернення до медиків.

Скажу ще, що відсоток медиків, які вакцинувалися, міг би бути кращим. Я особисто чув, як медичний працівник каже знайомому, аби не вакцинувався, бо вже має антитіла.

Але імунну систему треба підкріпити і стимулювати вакциною! У нас же завжди була рутинна вакцинація, від перших днів життя щодо різних хвороб. Для формування колективного імунітету. Медикам досі потрібно додатково пояснювальну компанію проводити щодо потреби вакцинації від коронавірусу. Чому це так? Складно пояснити. Вони ж бачили хворих, тяжких хворих, смерті…Чудово, що вакцинація добре пішла серед освітян. Школи працюють, батьки дітей теж, економіка рухається.

– П’ять тисяч щеплень за попередню добу – ми вийшли на максимум вакцинації за добу?

– Не думаю. Хоча 26 % населення вакциновано, темпи наростають. Лише за вчора понад 5 тисяч вакцинували. Цифри вражаючі.

Але згадаймо, коли привезли «Астра Зенеку» та «КоронаВак», були якісь мало не панічні настрої – «от буде «Файзер» чи «Модерна», тоді підемо». От є сьогодні «Файзер» – не бачу надмірної активності людей. Люди не ринулися за нею. Сьогодні у нас на складі є 25 тисяч доз. Це крім того, що є розвезені по пунктах щеплення. Але в центрах пусто. Зранку на Целевича черги немає, на «Панорамі Плаза» в 9 ранку було до десяти людей.

А от надзвичайних подій після вакцинації у нас немає. Місцева біль, припухлість в місці уколу, і все. Немає більше побічних дій. І вагітніти теж будуть. Віддавати перевагу якісь вакцині не варто. Я прийняв «Астра Зенеку» і щасливий. Антитіла присутні, кілька разів перевіряв.

– Що зараз робити, аби зупинити ріст хвороби? Вакцинація – метод №1?

– Вакцинація гарантовано не захистить від хвороби, але точно полегшить перебіг. Тому пам’ятаємо про маску, часте миття рук. Варто й далі мінімізувати зайві контакти, людні місця. Ну а вакцинація це паралельно.

На жаль вже ми розслабилися. На ринку завжди нагадували про маску. А сьогодні на тебе в ній знову дивляться, як на дивного. Але це ж інфекція, яка в першу чергу передається повітряно-крапельним шляхом, не потрібно навіть кашляти чи чхати на когось, аби заразити.

– Вже кілька місяців, як Ваша установа має назву «Обласний центр контролю і профілактики хвороб». Що змінилося у роботі, окрім назви?

– Змінили не лише назву. Працюємо й далі по вертикалі МОЗ і головного державного санітарного лікаря. Але тепер у нас більший акцент – не тільки дослідження лабораторні. У нас лікарі-епідемологи, гігієністи, вірусологи тощо. Зараз акцент на епідеміологічну складову перебування людини в будь-якому середовищі. Мова про якісне харчування, неінфекційні захворювання, моніторинг за туберкульозом тощо.

В нас вже немає функції контролюючої – а моніторинг і аналітика. Бо з епідеміологами треба рахуватися, як це всюди по світі. Ми робимо прогнози, маючи багаторічні дані по захворюваннях певних на певних територіях, розуміємо циклічність, роботу в локальних вогнищах захворювань чи отруєннях.

Створили відділ імунопрофілактики – займаємося питаннями рутинної вакцинації. Маємо відділ реагування на надзвичайні події, працюємо в осередках інфекційних хвороб.

Оновлено існуючий парк основних приладів, оснащено новітніми приладами вірусологічну лабораторію (ампліфікатори,бокси біологічної безпеки 2 класу) не забуваємо і про інші лабораторії.  Маємо прилади, які можуть робити певні дослідження і давати аналізи у реальному часі.

Розмовляв Роман ТУРІЙ

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.