Ціни на хліб зростуть попри гарний урожай зернових культур – причини подорожчання (відео+фото)

Відео-новини, Економіка, Новини

Українським фермерам є чим похизуватися – цьогорічний урожай ранніх зернових культур побив усі рекорди.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Факти ICTV.

Так рясно вродило вперше за 30 років незалежності України.

“Якщо ми збирали десь 24, 25, 27 млн тонн пшениці, то цього року 32,5 тонни. У нас попит на харчову пшеницю десь до 4 млн тонн. З 32,5 тонни ми себе забезпечимо декілька разів”, – розповів генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

Ціни на хліб: чому вартість хлібобулочних виробів здорожчає

Решта піде на експорт. Україна перебуває у десятці держав, які забезпечують світ пшеницею. І наразі постає головне запитання – чи вплине цьогорічний рекордний урожай на внутрішній ринок? Чи стане від того, що рясно вродило, дешевшим один із головних продуктів на українському столі – хліб?

Вартість хліба залежить від ціни зерна лише на 40%, пояснюють експерти. Решта – інша сировина, енергоносії (газ та електрика), заробітна плата працівників та виробничі витрати (ремонт, амортизація обладнання та пакування).

Ціни на хліб: чому вартість хлібобулочних виробів здорожчає

Більшість цих складників за рік здорожчали. Тож і вийшло так, що за останній рік хліб із борошна вищого ґатунку додав у ціні аж на 5 грн.

Попри рекордний урожай зернових, ціна на хліб зростатиме надалі. Вплине на це і вартість пшениці – якщо рік тому тонна коштувала близько 7 тис. грн, то зараз вже майже 8,5 тис. грн.

Ціни формуються не фермером, який виростив урожай. Вартість формується в порту, на Чиказькій та Лондонській біржі.

На світові ціни зернових впливає все – зміни клімату (повені та посухи), збільшення населення планети та економічне зростання густонаселених країн. Китай усе більше споживає, зокрема, й української пшениці.

” Значна категорія китайського населення споживає якіснішу продукцію. Це відображається як на фуражному, так і на харчовому зерні. Це великий споживач, який сам себе не забезпечує”, – зазначив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

Впливає цей великий споживач і на вартість хліба для українських споживачів. Уже до кінця року українців очікує черговий стрибок цін. Найбільше здорожчають і нині недешеві хлібобулочні вироби.

Українці можуть запитати, яка ж тоді користь від цього рекордного врожаю зернових. Економісти кажуть, що необхідно дивитися глобальніше. Багато вродило – значить, більше продамо за кордон. Великий валютний виторг зміцнює нашу гривню, наповнює бюджет та стримує інфляцію.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.