Окопи та триповерховий ДОТ: на Прикарпатті відновлять оборонні споруди часів Першої світової війни

Новини, Суспільство, Туризм

Сьомого вересня в Івано-Франківську анонсували старт проєкту “Австрійські ДОТи в Богрівці – свідки Великої війни 1914 – 1918 років”.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на “Галку”.

На його реалізацію з державного бюджету виділили 250 тисяч гривень. До кінця цього року за ці кошти у Богрівці, що на Богородчанщині, планують відновити один трьохповерховий дот, територію навколо нього, окопи, зробити інфо-щити та сайт, аби показати туристам, як виглядала ця місцина 105 років тому.

ДОТи- це австрійські оборонні споруди з бетону. Їх називають ДОТами – від скорочення “довготривала оборонна точка”.

Координатор ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович каже, що проєкт покликаний показати як виглядали ці локації в часи війни.

«Добре робити якісь проєкти коли громади підтримують нас. Ми відновимо 100 метрів окопів з однієї та другої сторони та те середовище, аби воно виглядало як під час війни. Впорядкуємо найкрасивіший та найпотужній дот «Паламен». Він у доброму старі і особливий тим, що має три поверхи», – каже Адамович.

Директор обласного комунального підприємства “Пам’ять” Василь Тимків каже, що Івано-Франківська область насичена об’єктами і пам’ятками Першої світової війни. Адже вся область фактично була фронтовою лінією.

“На жаль населення сприймало це як чуже «якісь люди собі воювали 100 років тому», але ці об’єкти мають напряму зв’язок з історією українців. З прикрістю скажу, що у 90-і роки подібні об’єкти стали жертвами вандалізму пошуковців за металом. Ці бетоновані доти руйнували, аби витягнути арматуру. Відновлювати об’єкти та прилеглу територію дотів будемо за прикладом подібних об’єктів у Європі. Ми взяли до реставрації найбільш показовий трьох поверховий дот. Ці бетоновані доти робилися на совість, столітня давність їм мало зашкодила, тож наше завдання зберегти автентичний вигляд та запобігти подальшому руйнуванню. Плануємо встановити макет зброї, аби було зрозуміло як відбувалась оборона. Також відновити зигзагоподібні окопи, які рятували бійців від прямого влучення осколків снарядів. Це буде перший випадок реконструкції та відновлення об’єктів часів Першої світової, бо наразі є лише приклади жахливого руйнування таких об’єктів на території нашої області», – каже Тимків.

Голова Солотвинської територіальної громади Манолій Піцуряк каже, що село Богрівка є дуже перспективним, не лише в плані історичної пам’яті але й у розвитку спорту та туризму.

«Наша громада не така вже велика, село Богрівка має населення 700-800 жителів, проте воно є дуже перспективним. Ідея цього проєкту зріла 10 років, дійсно це лінія оборони яка була під час війни, там є цілий ряд укріплень. Я хочу сказати, що це прекрасна місцевість, чудові краєвиди. Також це чудові траси, одні з найкращих і найважчих у Європі. Ми розвиваємо гірськолижний спорт. Хоч до Богрівки є погані дороги, але плануємо розпочати веломаршрут сюди з Івано-Франківська, аби розвивати туризм та історичні надбання», – каже Манолій Піцуряк.

Директорка Яблунського ліцею Солотвинської селищної ради та жителька Богрівців Ксенія Данилюк розповідала, що відновити цю історичну пам’ять є надзвичайно важливо.

«Коли мандруєш селами Солотвинської громади, то всі села є дуже мальовничими, не лише краєвидами, але й історично. Саме на території Богрівки австрійські війська перебували два роки. Все село в час Першої світової було евакуйоване. Австрійці розмістили свій госпіталь, аптеку, кухню…. ми знаємо ці місця і думаю з часом відновимо їх. Ми маємо що показати і чим похвалитись, і нам буде приємно, коли люди приїжджатимуть і цікавитимуться нашою історією, бо історія – це фундамент нації», – каже Ксенія Данилюк.

Проєкт здійснюється у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація “Єврорегіон Карпати – Україна” у рамках проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку», що реалізується спільно Міністерством розвитку громад та територій, Закарпатською, Івано-Франківською, Львівською, Чернівецькою обласними адміністраціями та Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» і фінансується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримки регіональної політики України.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.