Південноафриканські вчені з острахом стежать за ще одним новим штамом коронавірусу

Здоров'я, Новини

Вчені-генетики, які стежили за новими штамами коронавірусу, кажуть, що побачили тривожну нову лінію, яка несе в собі багато тих самих ознак, що й інші штами, включаючи альфа, бета та гамму.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на CNN.

Штам, який вони досліджують, під назвою C.1.2, з’явився у Південній Африці, а також у семи інших країнах Африки, Азії та Тихого океану. Вчені не впевнені, чи мутації зроблять його більш небезпечним, але він несе зміни, які дали іншим варіантам підвищену трансмісивність та здатність певною мірою уникати реакції імунної системи.

Наявність більшої кількості мутацій не обов’язково означає більшу небезпеку – деякі мутації можуть послабити вірус, і саме поєднання змін впливає на те, чи стане вірус більш небезпечним. Одна додаткова мутація може скасувати наслідки іншої.

Але команда – до якої входить вірусолог Пенні Мур з Національного інституту інфекційних хвороб Південної Африки – каже, що вони стежать за цим.

“Зараз ми оцінюємо вплив цього варіанту на нейтралізацію антитіл після зараження SARS-CoV-2 або вакцинації проти SARS-CoV-2 у Південній Африці”,- написав дослідник у звіті, який опублікували в Інтернеті.

“Цей штам зафіксували протягом третьої хвилі інфекцій у Південній Африці з травня 2021 року і його виявили у семи інших країнах Європи, Азії, Африки та Океанії. Ідентифікація нових варіантів SARS-CoV-2 зазвичай асоціюється з новою хвилею інфекції.”

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала цей штам таким, що викликає інтерес, або штамом, що викликає занепокоєння, тому він ще не має позначення грецького алфавіту.

ВООЗ наразі називає чотири варіанти, що викликають занепокоєння, які легко передаються, впливають на тяжкість захворювання або мають здатність “ухилятися” від тестів, вакцин або лікування: Альфа або В.1.1.7; Бета-версія або B.1.351; Гамма або Р.1; і Дельта або В.1.617.2.

Згідно з даними ВООЗ, цікаві варіанти, які мають тривожні мутації та спричинили скупчення хвороб, включають Ету або В.1.525; Iota або B.1.526; Каппа або В.1.617.1 та Лямбда або С.37.

У міру того, як пандемія коронавірусу триває, інфекції, спричинені штамом Лямбда, з’являються у Сполучених Штатах, включаючи Техас, де минулого місяця Х’юстонська методична лікарня повідомила про свій перший випадок.

За даними незалежної ініціативи обміну даними GISAID, геномне секвенування виявило 1060 випадків Covid-19, спричинених варіантом лямбди в США. Попри те, що ця цифра є далекою від сплеску випадків, викликаних варіантом Дельта – що становить близько 83% нових випадків у США – експерти з інфекційних хвороб сказали, що лямбда – це штам, за яким вони уважно стежать.

Вперше варіант лямбда був ідентифікований у Перу в грудні. Всесвітня організація охорони здоров’я називає Delta “варіантом занепокоєння”. Лямбда позначена на ступінь нижче як “варіант інтересу”.

“Я думаю, що кожного разу, коли буде виявлений штам, який продемонструє здатність швидко поширюватися серед населення, ви повинні бути стурбовані”, – сказав д -р Грегорі Польш, професор медицини та директор групи досліджень вакцин у клініці Майо в Рочестері, Міннесота.

“Щодня виникають штами, які можна визначити як нові мутації”, – сказав він. “Питання в тому, чи дають ці мутації вірусу якусь перевагу, що, звичайно, на шкоду людям? Відповідь стосовно лямбди – так”.

Професор клініки Майо, попередила, що чим більше людей не носитиме масок і залишаться нещепленими, тим більша ймовірність того, що в майбутньому з’являться додаткові штами – включаючи той, який може повністю ухилитися від вакцин. Оскільки коронавірус продовжує стрибати від людини до людини, з кожною новою інфекцією він дещо змінюється – так само, як і будь-який вірус – і ці зміни або мутації можуть бути або доброякісними, або спростити його передачу та становити небезпеку.

Це можна назвати грою у “російську рулетку”, що дозволяє вірусу вільно поширюватися без перешкод, наприклад, носити маски або робити щеплення.

“Ми будемо продовжувати розробляти все нові й нові варіанти, і зрештою, один або кілька з цих варіантів дізнаються, як уникнути імунітету, спричиненого вакциною”, – сказала медик. “І якщо це буде так, почнеться все спочатку”.

Марія ван Керхове, технічний керівник ВООЗ з питань Covid-19, зазначила, що дуже мало людей, у яких діагностовано коронавірус, були інфіковані варіантом С.1.2.

“На сьогодні у світі повідомляється про близько 100 послідовностей C.1.2, найперші звіти з травня 2021 року з Південної Африки”, – написала вона у Twitter.

“На цей час C.1.2, схоже, що кількість інфікованих не збільшується, штам не зростає в обігу”, – додала вона. ВООЗ контролює кількість інфікованих та постійно оновлюватиме інформацію щодо людей, які захворіли через цей штам на своєму вебсайті та висвітлюватиму інформацію на пресконференції, якщо ситуація зміниться.

“Моніторинг та оцінка штамів тривають і є надзвичайно важливими для розуміння еволюції цього вірусу, у боротьбі з COVID-19 та адаптації стратегій в міру потреби”, – додала вона. Поки що варіант Delta все ще є домінуючим, сказала Ван Керхове.

Деякі штами, такі як Альфа та Дельта, швидко поширилися і стали домінуючими варіантами у більшій частині світу.

Інші поширилися більш регіонально, включаючи бета та гамму. Спочатку вони виглядали тривожними, але викликали лише епізодичні спалахи.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.