З лікарні виписали хлопця, якому першому в Івано-Франківську пересадили нирку (відео+фото)

Здоров'я, Новини, Суспільство

25-річного Ігоря Леочка, якому вперше в Івано-Франківську пересадили нирку від родича, 27 серпня виписали з лікарні.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Зараз хлопець мріє про подорож та зустріч з друзями. Кореспондентці Суспільного він та медики, які робили операцію, розповіли, як усе минуло.

Сьогодні Ігорю Леочку офіційно вручили виписку та консультативний висновок. Хірург Богдан Вівчаренко розповів, що з пацієнтом познайомився минулого року, коли йому запропонували зробити операцію з пересадки нирки.

З лікарні виписали хлопця, якому першому в Івано-Франківську пересадили ниркуСуспільне Карпати

Пацієнт Ігор Леочко

“Він запропонував нам донором свого батька. Ми обстежили їх на сумісність за групою крові – вони підійшли один одному. Потім зробили індивідуальну сумісність методом “Кросмач”. Вони також підійшли за цим показником. Тоді ми почали, звичайно, обстежувати донора і реципієнта, дійшли до висновку, що вони годяться один одному”, — сказав Богдан Вівчаренко.

Операція з пересадки нирки тривала приблизно 4 години. Її проводили 26 медиків не лише з Івано-Франківська, але й з клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова. Така операція є поширеною в світі та в Україні, проте в Івано-Франківській області її провели вперше, каже медичний директор центральної міської клінічної лікарні Олег Ціхонь. Всі витрати за неї на себе взяла держава.

З лікарні виписали хлопця, якому першому в Івано-Франківську пересадили ниркуМОЗ

Операція з пересадки нирки Ігорю Леочку

“Таке оперативне втручання потребує злагодженої роботи дуже великої команди, тому що треба було забрати нирку в донора, потім цю нирку обробити, пересадити її реципієнту, — говорить Олег Ціхонь. — Ми рахували, що на Франківщині в середньому в рік таких операцій потребує десь 100-110 пацієнтів. У нас у шести медзакладах є діалізні центри. Я не можу точно сказати, скільки в області, але в нас лікується 58 хворих, які є на постійному діалізі. У них обидві нирки не працюють і їм потрібна пересадка”.

25-річний франківець Ігор Леочко досі не вірить, що операція вже позаду. Хлопець з подивом розглядає документи про виписку. Розповідає, до цього 4 роки перебував на діалізі, разом з родичами дізнавався, де можна зробити операцію.

З лікарні виписали хлопця, якому першому в Івано-Франківську пересадили ниркуМОЗ

Операція з пересадки нирки Ігорю Леочку

“Пробували спочатку їхати до Львова, хотіли там, оскільки це було найближче від нас. І так сталося, що потім нам сказали, що можна вже в нас робити операцію, — каже Ігор Леочко. — Всі переживали, всі були на таких емоціях, на нервах. Але, не зважаючи ні на що, все відбулося добре, успішно. Це — набагато краще. Як то кажуть, зовсім інше життя починається. Я краще став себе почувати, навіть легше дихати стало, організм по-іншому працює, покращився сон”.

Зараз у Ігоря попереду реабілітація. Після неї хлопець планує поїхати в подорож. А медики кажуть, що до кінця року хочуть провести ще одну таку операцію.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.