“Мені не страшно, бо я – хлопець”, – Олексійко Стефанців, який загубився в Карпатах (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство, Туризм

6-річний Олексійко Стефанців, який сам блукав Карпатами понад добу, записався у скаутську організацію “Пласт”. Кореспондентка Суспільного зустрілася з хлопчиком та його батьками, щоб дізнатися, як почувається зараз дитина, які висновки зробили батьки після випадку у горах та чи буде наступний похід.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газетаГолос ІФ з посиланням на Суспільне.

Олексійко Стефанців загубився у Карпатах при підйомі на Говерлу 14 серпня після обіду. Хлопчик пригадує, як відстав від родичів у горах.

 

“Спочатку я дуже швидко біг по зелених мітках. Я біг. Там, де треба було повернути направо, я повернув направо і далі бачив ту мітку. Я собі знайшов тепле місце. Там лежав, спав вночі. Наступного дня пішов просто вперед. Я почув якийсь звук, схожий на татовий. А потім побачив, що це якісь хлопці прийшли мене рятувати і просто забрали”, — розповідає 6-річний хлопчик.

 

Дитині самій вночі у горах страшно не було. “Я — хлопець”, — аргументує свою відповідь Олексій.

 

Для захисту у Карпатах Олексійко знайшов палицю, схожу на топірець.

 

“Я побачив на землі таку палку на “моєму місці”. Я хотів її відірвати, відірвав, потім побачив, що вона схожа на двосторонню сокиру. Я її поклав біля себе і відчув, що мені все нормально. Я мав, чим захищатися від вовків, від звірів, які там є”, — каже хлопчик.

 

Олексійко Стефанців розповідає, що впродовж доби, відколи заблукав, він не хотів ні їсти, ні пити, а планував іти лише вперед. Людям, які заблудилися в горах, хлопчик радить “виживати до кінця”.

 

“Олексій змалку — дуже хоробрий, впертий і мало чого боїться. Син — завжди такий. Я розумів, що він буде поводити себе правильно в цій ситуації”, — так розповідає про свого сина Любомир Стефанців.

 

Чоловік пригадує, коли народився хлопчик, назвали його Олексієм на честь гуцульського опришка Олекси Довбуша.

 

“Ми ніколи не називали його Олексою, але після цієї ситуації, коли він прийшов з палкою, схожою на топірець, я думаю, все, то — Олекса, якого покликали гори, і він пішов до них”, — каже Любомир Стефанців.

 

Мама хлопчика Мар’яна Стефанців розповідає, що про сина, який заблукав у Карпатах, дізналася приблизно о 16:00 в суботу. Вона з чоловіком якраз їхала до родичів на базу Заросляк під Говерлою.“Ми вибігли, ми не знали куди, ми просто бігли. І відразу зустріли рятувальників, які гуртувалися для того, щоб розділитися, хто куди мав іти на пошуки. Ми з чоловіком вибігли на Говерлу, кричали, гукали, то вже сонце зайшло. Ми світили ліхтариками. Ми йшли одним маршрутом, сходили іншим. То був шок, то був жах. Ми вже були в такому розпачі. Подивилися на ці обриви, на ці скали, на ці пам’ятники людям, які там загинули. Ми верталися, різні думки в голову лізли, але ми не здавалися. Я не хотіла витрачати енергію на сльози і відчай. Хотіла згуртуватися, бо знала, що ціла ніч попереду. Треба сконцентруватися і шукати, шукати, поки не знайдемо”, — розповідає Мар’яна Стефанців.

 

Зранку наступного дня приїхала друга група пошуковців. Вони мали із собою квадрокоптери та тепловізори. До пошуків загалом долучилися 245 людей з Івано-Франківської та Закарпатської областей.

 

Олексія Стефанціва знайшли ввечері в неділю, 15 серпня, волонтери з Коломиї — Микола Дерієнко та Любомир Білейчук.

 

Мар’яна Стефанців розповідає, що вражена кількістю людей, які взяли участь у пошуках її сина.

 

“Настільки є хороші і добрі люди, що відгукуються, настільки відчайдушно готові все кинути і прилетіти, на власний ризик, в гори, щоб шукати вночі. Адже можна самому загубитися, можна травмуватися. Це дуже небезпечно”, — каже жінка.

 

Про осуд у соціальних мережах

 

“Я не хотіла на це зважати, мені було неважливо, що думають про мене незнайомі люди. Мені було важливо, що ми думаємо одне про одного. Мені важливо було знайти свою дитину, обійняти, я мріяла про це понад добу. Я прислухалася до всіх звуків, здавалося, що це — моя дитина. На щастя, все обійшлося”, — каже Мар’яна Стефанців.

 

Висновки

 

Подружжя Стефанцівих каже, що випадок, який трапився з їхнім сином у Карпатах, лише згуртував сім’ю.

 

“Коли Олексійка знайшли, ми зрозуміли, що нашу сім’ю це зміцнило, навчило нас цінувати одне одного, чути”, — каже Мар’яна Стефанців.

 

Її чоловік додає, що потрібно частіше ходити в гори з дітьми, за будь-якої можливості треба їхати з ними в Карпати. А ще, за словами Олексійка Стефанціва, у горах потібно “дотримуватися спокою”.

 

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.