На Прикарпатті два десятки фрагментів єврейських надгробків повернули на старе кладовище (фото)

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство

Керівник проєкту Rohatyn Jewish Heritage (Єврейська спадщина Рогатина) Марла Осборн розповіла, що прикарпатець повернув на старе єврейське кладовище майже 20 фрагментів надгробків, котрі знайшов на будові в Рогатині.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

“Дякую рогатинському власнику будинку, який зателефонував до музею “Опілля”, щоб повідомити про ці фрагменти надгробків, та директорці музею Ользі Благій, яка оповістила Rohatyn Jewish Heritage”, — йдеться у повідомленні.

Марла Осборн написала, що чоловік двічі їздив своїм мікроавтобусом, щоб перевезти всі надгробки на старе єврейське кладовище.

Зіновій Павлюк, який знайшов надгробки, розповів Суспільному, що кілька років тому його сім’я купила будинок на вулиці Драгоманова в Рогатині. На подвір’ї стояла “ліпленка” з каменю і глини.

“Ми вирішили її повалити і поставити гараж. Почали з першого кута і знайшли ті надгробки. Ми їх відклали на бік, поскладали. Мені порадили зателефонувати до Ольги Благої. Вона передала мій номер телефону Василю Юзишину (волонтер організації “Єврейська спадщина Рогатина” — ред.). Він приїхав, подивився, пофотографував”, — розповів чоловік.

Зіновій Павлюк каже, його сусіди розповідають, що дорога на вулиці Драгоманова частково викладена надгробками зі старого єврейського цвинтаря. Такі знахідки не вперше побачили на цій вулиці. Два роки тому теж виявили схожі фрагменти. Їх також відвезли на єврейське кладовище.

“Це є пам’ять. Чиєсь воно є. Не можна викидати їх в бетон. Ми трошки почистили написи, але не хотіли більше чіпати, щоб не знищити. Може волонтери мають якийсь інструмент спеціальний. Вони краще почистять”, — каже Зіновій Павлюк.

Волонтер організації “Єврейська спадщина Рогатина” Василь Юзишин розповів Суспільному, що волонтери збирають старі надгробки та їхні фрагменти і везуть на старий цвинтар, складають там. У майбутньому, якщо будуть гроші, учасники організації планують створити меморіал.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.