Автомат нібито знайшов: звинувачений у підготовці замаху на франківця каже, що приїхав не вбивати, а купувати машину (фото)

Кримінал, Новини

Як повідомлялося раніше, п’ятого серпня у селі Вовчинці патрульні зупинили авто за неосвітлений номерний знак, а знайшли гвинтівку. Згодом стало відомо, що в машині перебували киянин та громадянин Республіки Білорусь, які планували вбивство франківського підприємця.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Галку.

Сьогодні, 12 серпня, в Івано-Франківському апеляційному суді розглянули позов захисника підсудного Забасена про тримання під вартою.

Судді: Кукурудз Б.І., Малєєв А.Ю., Гриновецький Б.М.

На початку засідання Забасена наголосив, що не мав змоги побачитися з адвокатом від початку перебування під вартою, інформує «Галка».

«Від першого судового засідання я маю тільки те, що мав погодитися чи ні на тримання під вартою. Я маю 29 пунктів, які не збігаються. Зараз я б хотів переговорити зі своїм адвокатом», – каже підсудний.

Він також зазначив, що був чотири роки в АТО і має контузію, осколки в голові, тому може недочувати суддів.

Після цього адвокат Михайло Халус захотів подати клопотання, аби проводити розгляд у закритому режимі.

«Я б хотів проводити розгляд справ у закритому режиму. Хто ці всі люди, їх хтось перевірив? Я прийшов у коридор і мене фотографують», – говорить адвокат.

Суддя Богдан Кукурудз відповів, що це не є приводом для проведення засідання у закритому режимі.

«Це все говорить про вашу та їхню освіченість. Це не є підставою для закритого слухання», – наголосив суддя.

Підсудному та його захиснику дали п’ять хвилин на перемовини.

По перерві суддя зачитав, що підсудний раніше не мав судимостей, має міцні соціальні зв’язки, одружений, має на утриманні малолітню дитину, працевлаштований, є військовим Національної гвардії України. Відповідні документи додали до справи, а суд має їх дослідити.

«Досудовим слідством не були встановлені його анкетні дані. Я подав його документи, а у вас було вказано, що він безробітний, хоча він є працевлаштований. Має постійне місце проживання і готовий з’являтися за потреби, а тримання під вартою занадто жорстке. Тому ми клопотаємо про домашній арешт. Якщо не вдасться переконати суд, тоді – заставу».

Підсудний доповнив, що якщо буде погоджено домашній арешт, він перебуватиме у місті Борислав разом з дружиною та дитиною.

«Також під час затримання ми не намагалися завадити поліціянтам в огляді і не порушували права. Хочу зазначити, що всі об’єкти, які були в авто вони були знайдені нами. Ми рухалися від Ліцею №10 в Івано-Франківську та рухалися до авто, де був заряджений телефон. Ми купили тут авто, але продавець нас обдурив. Ми використовували трекінг, аби убезпечити машину, і він не був застосований до Кальян М.В. Мій товариш від’їхав в Київ, аби ми вирішили, що робити з авто, а я залишився тут… Я давав присягу та маю понад вісім років вислуги!», – каже Забасен.

Він наголошує, що вони по необережності знайшли невідомий для них автомат біля ліцею №10, а телефони та павербанк були розряджені, аби подзвонити в поліцію.

«Я знаю, що Кальян М.В. не перебував у місті, а ми не проїжджали повз його будинок. Його не було, аби я шукав у нього роботу, у мене 26 числа закінчується контракт і ніхто не забороняє мені шукати роботу», – каже підсудний.

Він говорить, що поліція подає інформацію про змінні номери, але вони отримали ці номери в подарунок від власника авто.

«Ці всі номери нам віддав власник у подарунок при купівлі авто, але ви їх можете перевірити – шурупи нами не були використані», – говорить Забасен.

Він наголошує, що ніякої змови немає, замовника немає.

«Знайти автомат та вдівезти його до поліції – це кримінал? В анкетних даних неправильна інформація».

Він підсумував, що є єдиним годувальником в сім’ї, має дружину та 8-місячну доньку, не притягався до жодної кримінальної відповідальності та зі всіх місць роботи має позитивні відгуки.

Прокурор доповів, що зазначена особа підозрюється у двох кримінальних правопорушеннях – вилучення зброї з автомобіля та підготовка до замаху. Проводиться розслідування та є докази, що підсудні готувалися до вбивства.

Адвокат Халус ще раз звернувся до суду з проханням перевести підсудного під домашній арешт. Після цього знову дали слову Забасену:

«Я даю повну гарантію, що не втечу і буду знаходитися за адресою у Бориславі. Готовий у будь-який момент з’явитися до Івано-Франківська на допит. У мене там донька і дружина, я вже втратив роботу, а вісім років вислуги «псу під хвіст».

Після наради судді вирішили залишити рішення Івано-Франківського міського суду без змін – підсудний перебуватиме під вартою.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.