Пікові виплати за держборгом: скільки Україна винна у 2021 році

Новини, Суспільство

У серпні та вересні Україну чекають пікові виплати з обслуговування держборгу. У вересні вони будуть найбільшими й сягнуть понад 100 мільярдів гривень.

Про це  інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Міністерство фінансів України.

Пікові виплати за держборгом

  • У серпні Україна повинна виплатити на погашення й обслуговування держборгу 27,5 мільярдів гривень.
  • У вересні – 104,9 мільярда гривень й це найбільші виплати цього року.

Зовнішній держборг

За зовнішнім держборгом потрібно сплатити 81,4 мільярда гривень, з яких:

  • 65,1 мільярда гривень – платежі з погашення боргу,
  • 16,3 мільярда гривень – обслуговування боргу.

Внутрішній держборг

За внутрішнім боргом Україна повинна сплатити 23,52 мільярда гривень:

  • 15,09 мільярди гривень – платежі з погашення,
  • 8,43 мільярда гривень – з обслуговування.

Залучення до бюджету від розміщення єврооблігацій

  • 22 липня Україна здійснила прайсинг додаткового випуску єврооблігацій на 500 мільйонів доларів з дохідністю 6,3% та погашенням 21 травня 2029 року, загальна непогашена сума яких становила 1,25 мільярда доларів.
  • 30 квітня Україна завершила розміщення 8-річних єврооблігацій на 1,25 мільярда доларів із погашенням у 2029 році. Очільник ради НБУ Данилишин перед розміщенням розповідав, що, на його думку, це дозволить виконати 19% річного плану зовнішніх запозичень на 2021 рік.

Транш від МВФ

Україна отримає до кінця серпня транш від МВФ разом з іншими 150 країнам у рамках програми підтримки світової економіки під час пандемії COVID-19. Сума траншу склала 2,7 мільярда доларів, які зі слів президента Зеленського витратять на подолання наслідків коронакризи у країні.

Однак, Україна може отримати ще один транш у рамках програми угоди stand-by, якщо будуть проведені певні реформи. Також у вересні цього року в Україну прибуде місія МВФ, про що стало відомо за результатами телефонної розмови між президентом України Володимиром Зеленським та головою МВФ Крісталіною Георгієвою.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.