США закликають Україну мовчати про “Північний потік-2”, аби не псувати стосунки з Німеччиною

Економіка, Новини, Суспільство

Адміністрація Байдена просить невдоволену Україну не розхитувати човен перед наближенням угоди про газову трубу між Росією та Німеччиною, котра дозволить пускати газ в обхід України.

Про це пише видання Politico,інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

США здалися заради Німеччини

США дали зрозуміти, що вони здались і відмовилися від спроб зупинити “Північний потік-2” попри його контроверсійність – і просять дружню до них Україну мовчати.

Чотири джерела видання водночас підтвердили, що адміністрація Байдена тихо просила Україну утриматися від публічної критики корупційного проєкту, загрожуючи погіршенням стосунків між Вашингтоном і Києвом.

“Північний потік-2” по суті є подарунком для Москви та шкодою для України – але зараз США йдеться про покращення стосунків із Німеччиною.

США тепер намагаються лише за можливості обмежити ризики для України та загальноєвропейської енергетичної безпеки.

“Якби таке зробив Трамп, усі показилися б”

Київ вважає, що за справжнього бажання США могли б санкціями зупинити цей проєкт. Натомість, Україну змушують мовчати.

“Несправедливо, що Росія отримує велетенські переваги, а Україну шпинять за критику. Якби таке зробив Трамп, усі показилися б”, – каже Аліна Полякова, голова Центра аналізу європейської політики.

Спершу санкції США зупинили проєкт як такий, що збільшить залежність Західної Європи від Росії. Замість диверсифікації ресурсів – він є подвоєнням імпорту з Росії.

Для України ж це втрата мільярдів доларів щорічно на транзиті, але що важливіше – це зменшення важелів при переговорах щодо миру на Донбасі.

Інтерес Німеччини й острах США

Завершення труби було пріоритетом Німеччини, оскільки цей газ дешевий і водночас дозволить Німеччині відмовлятися від екологічно ще бруднішого вугілля.

Байден назвав трубу “поганою угодою для Європи”, але через острах погіршити стосунки з Німеччиною відмовився повною мірою запроваджувати санкції.

Детальніше англійською

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.