У Буковелі полковника поліції вважають причетним до масштабної земельної афери (фото)

Економіка, Новини, Суспільство

Історія 49-річного полковника поліції Михайла Банка є яскравою  ілюстрацією зрощення влади і бізнесу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на сайт “Наші гроші”.

На початку 2000-х років Поляницька сільська рада втратила 46 га своєї лісової території через створення курорту «Буковель». Тоді сільрада роздала ліс в приватну власність, хоча не мала на це законних підстав. Серед незабудованих інфраструктурою територій тепер залишилося урочище Вишня – однак поділене на понад сто приватних ділянок.

Майже 10 років тому ця історія завершилась визнанням винними місцевих чиновників. А два роки тому нею знову зацікавились правоохоронці. Цього разу – Державне бюро розслідувань. Щоправда, зі всіх ста ділянок до розслідування ДБР потрапляють лише 29, тому що їх, на думку слідчих, приватизував івано-франківський полковник поліції Михайло Банк. Решта лісових ділянок не цікавлять ні правоохоронців, ні лісничих, які мали б відповідати за збереження лісового фонду.

За два останніх роки жодної підрозри ще не оголосили. А потенційний підозрюваний завершує будівництво готелю та продовжує працювати в правоохоронних органах.

Будівництво Банків: «все чотко»

 «Розміщена в кожному номері тераса та панорамні вікна надають змогу милуватися прекрасними видами гір Буковелю», – хвалить свій готельний комплекс родина івано-франківського полковника Нацполіції Михайла Банка.

Триповерховий «Mirror Hotel» розташований в урочищі Вишня села Поляниця, біля дороги та близько до гірськолижного курорту «Буковель». Одразу поблизу території – паркінг №1 курорту «Буковель», звідси за 300 метрів можна дістатися до підйомника 1R. Хоча наразі на ділянці звели лише сам каркас будівлі, її вже позначили на Google Картах та зазначили адресу вулиці – Карпатська.

Проєкт майбутнього готелю “Mirror Hotel” родини Михайла Банка. Джерело: візуалізація зі сайту готелю

Комплекс розрахований на 30 номерів: 27 стандартних та три класу люкс. Тут буде SPA, всесезонний басейн на даху, лижна кімната, магазин лижного спорядження та прокату лиж, спортзал та навіть – гелікоптерний майданчик.

Як обіцяють на сайті, готель здадуть в експлуатацію в першому кварталі 2022 року. Підрядник будівництва, очільник ТОВ «Монокарбуд» Андрій Тимчук запевнив нас – «там все чотко».

«Встигнемо до того часу зробити, вже маємо каркас, світло, вода є, все підключено. Чому ми маємо затягувати?», – хизувався він.

Так виглядає будівництво «Mirror Hotel» сьогодні. Фото: «Наші гроші. Львів»

Хоча основною фігурою в ймовірній схемі захоплення землі слідчі вважають Михайла Банка, офіційно трьома земельними ділянками під будівництво «Mirror Hotel» володіє його батько, депутат Бедевлянської сільської ради на Закарпатті – Василь Банк-старший.

Так само і з документами на будівництво. У лютому 2019 року Банк-старший отримав містобудівні умови та обмеження для проєктування відпочинково-ресторанного комплексу. А в липні того ж року – дозвільні документи на саме будівництво.

Те, що зі зведенням готелю «все чотко», важко не погодитися. Єдина проблема майбутнього готелю – він розташований на території «Ворохтянського лісгоспу», який, за словами лісівників, не давав жодних погоджень на передачу ділянок в приватну власність.

«Як росли дерева, так і ростуть»

«Ніякої шкоди лісгоспу ніхто не заподіяв. На цих землях по даний час як росли дерева, так вони і ростуть тепер», – захищав себе ще 2011 року в суді колишній сільський голова Поляниці Юрій Соловчук.

Тоді його та ще декількох людей визнали винними за декількома статтями, наприклад, через службове підроблення та службову недбалість. Слідчі в інтересах «Ворохтянського лісгоспу» стверджували, що Соловчук видав неправдиві рішення виконкому про вилучення ділянок лісгоспу в землі запасу сільської ради.

Так виглядає більшість ділянок, що фігурують в кримінальному провадженні в урочищі Вишня. Фото: «Наші гроші. Львів»

Дерева в урочищі Вишня і справді досі ростуть, на більшості ділянок не ведеться жодного будівництва. Загалом урочище займає велику територію та тепер поділене на понад 100 окремих ділянок. Частину їхні власники зареєстрували у 2013 році, ще решта – протягом 2014-2017 років. Урочище розташоване впритул до гірськолижного курорту «Буковель» та є інвестиційно привабливим місцем. Сотку землі тут продають в середньому за 13 тис. доларів.

При цьому покупці земельних ділянок ніби не помічають, що їхні ділянки розташовані серед лісу. Більше того – земельні ділянки в межах «Ворохтянського лісгоспу» не втратити свого статусу лісових земель, пояснює провідна юрисконсультантка правозахисної організації «Екологія-Право-Людина», адвокатка Софія Шутяк. Вони також не вилучалися в лісгоспу та цільового призначення не втрачали.

За її словами, є чітка процедура зміни цільового призначення земельних ділянок з лісових на інші категорії. Для цього потрібне відповідне розпорядження Кабінету Міністрів, а його – немає.

«Відповідно ці ділянки не могли передати фізичним особам у власність, а ті не могли в подальшому перепродати, щоб теперішні власники ними користувалися», – пояснює Софія Шутяк.

Обрані ділянки

З усіх ділянок урочища Вишня в кримінальному провадженні, порушеному слідчими ДБР, фігурують лише 29. Серед них – і ті три, на яких зводить свій «Mirror Hotel» родина Михайла Банка. Найбільшу ділянку площею 0,25 га в лютому цього року Личаківський суд арештував, оскільки на ній почали вирубувати ліс та вести будівництво готелю.

Василь Банк-старший як власник ділянок намагався оскаржити цей арешт в апеляції і навіть доводив, що землю з лісового фонду вилучили законно, а у слідства немає доказів, що на цій ділянці росте ліс.

Натомість ДБР цікавить не лише ліс. За їхньою версією, Михайло Банк, працюючи на керівній посаді у поліції, тиснув на працівників місцевої влади у Яремчі та лісогосподарських підприємств області і саме так оформив 29 земельних ділянок загальною площею 4,5 га на своїх родичів та підставних осіб в урочищі Вишня.

На думку слідчих ДБР, право власності на ці ділянки оформляли нотаріуси на підставі підроблених і державних актів на право власності датовані 2001 роком, які нібито видавала Поляницька сільська рада. Простими словами, Михайла Банка вважають причетним до крадіжки землі на основі підроблених документів, які він отримував завдяки тиску на місцеву владу.

Сумнівна пов’язаність

Але з трьома ділянками батька Михайла Банка ситуація виглядає більш-менш зрозумілою: лісгосп виявив будівництво готелю у лісі, і правоохоронці з’ясовують законність цих робіт. А от довести причетність полковника до інших 26 ділянок слідчим, вочевидь, буде не так просто.

Журналістка Марія Ревер на одній з 26 ділянок, що фігурують в кримінальному провадженні. Фото: «Наші гроші. Львів»

26 ділянок, які, за версією слідчих, також отримав Михайло Банк, розташовані в тому ж урочищі Вишня, однак вони розміщені не поруч, а розкидані по території. Більшість цих ділянок протягом 2018-2021 років перепродавались, а вперше депутати Поляницької сільської ради видали їх ще 20 років тому, в серпні 2001 року.

Пов’язано це було зі створенням на території Поляниці гірськолижного курорту «Буковель».

«Багато людей як жителів села, так і не жителів села стали звертатися в сільську раду із заявами про виділення їм земельних ділянок для будівництва там індивідуальних житлових будинків», – зазначив на одному із давніх судових засідань колишній сільський голова Поляниці Юрій Соловчук.

Однак отримати копії тодішніх рішень нам не вдалося, оскільки їх «визнано речовими доказами та долучено до матерiалiв кримiнальної справи», повідомили у Поляницькій сільській раді. Натомість частину інформації про перших власників нам надало головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Наприклад, по одній ділянці отримала родина з смт Гвіздець Коломийського району – покійна Катерина Остафійчук, Марія Гайдащук, Галина Гайдащук та Роман Гайдащук. Вони, як і більшість перших власників земельних ділянок, не можуть згадати тодішні події.

Син Гайдащуків Віталій розповів нам, що отриманням ділянок займався його батько.

«Я не знаю цілої історії, тоді був малий, але пам’ятаю, що батько мав землі і в Яремче також, він був приватний підприємець, купував землі та перепродував», – розповів Віталій Гайдащук.

Сам він у листопаді 2020 року продав ділянки, і тепер вони належать колишньому заступнику начальника слідчого управління Нацполіції у Івано-Франківській області Едуардові Гануляку та його дружині Ірині Гануляк.

Власники ще деяких ділянок не змінилися. Наприклад, однією ділянкою площею 0,15 га ще з 2006 року володіє Світлана Івахів – дружина народного депутата, волинського мільярдера Степана Івахіва. У її власності є ще три інші земельні ділянки по 0,1 га в Поляниці.

Усі колишні та теперішні власники ділянок, з якими нам вдалося поспілкуватись, заявили, що не знайомі з Михайлом Банком. Нам також не вдалося встановити прямої причетності усіх цих людей до поліцейського. Пов’язаними з Банком можуть бути хіба уже згаданий колишній поліцейський Едуард Гануляк та його дружина Ірина, яким зараз належать вісім ділянок з 29 в урочищі Вишня. Едуард Гануляк у 2016 році працював заступником начальника управління захисту економіки Івано-Франківської поліції. На той момент керував управлінням саме Михайло Банк.

Решта земельних ділянок зараз перебувають у власності непов’язаних на пряму між собою та з Михайлом Банком людей. Наприклад, власник туристичної компанії Василь Качур купив дві ділянки в урочищі Вишня у «Буковелі» в січні 2020 року. Він заявив, що незнайомий з Михайлом Банком і купив землю на курорті для себе. Перепродувати цю землю Василь Качур поки не планує.

«Я купив ці земельні ділянки, бо побачив в «Буковелі» банер. Я передзвонив за номером, який там зображений. Потім зустрівся в Івано-Франківську з людьми, я так розумію, це були ріелтори. Ми поїхали подивитись земельну ділянку і уже з нотаріусом уклали договори купівлі-продажу і я став набувачем ділянок. Пізніше мене довели до відома, що там накладений на них арешт є. Я є добросовісним набувачем землі і сподіваюсь, що ми виграємо суд у цій справі», – розповів Василь Качур.

Кар’єра Банка і підозра ДБР

Михайло Банк родом із села Бедевля Тячівського району Закарпаття. У 2015 його призначили заступником начальника управління захисту економіки департаменту захисту економіки Національної поліції України, а у 2016 році він уже став начальником управління захисту економіки в Івано-Франківській області, а після ліквідації УЗЕ його призначили начальником управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області. Тут він попрацював до травня 2020 року, після чого його перевели на нижчу посаду оперуповноваженого.

Полковника поліції Михайла Банка вважають причетним до захоплення 29 ділянок біля «Буковелю». Фото: Цензор. НЕТ 

На широкий загал ім’я Михайла Банка не було відоме, а сам поліцейський був досить непублічним до ксенофобського скандалу у Коломиї. У травні 2020 року Михайло Банк адресував голові єврейської громади у Коломиї Яківу Заліщикеру лист з проханням надати поліції особисту інформацію про членів громади для «боротьби з транснаціональними та етнічними організованими групами та злочинними організаціями». Того ж місяця Михайла Банка звільнили з посади, а точніше перевели на посаду головного оперуповноваженого департаменту стратегічних розслідувань Нацполіцію.

Часто у матеріалах місцевих медіа Михайло Банк фігурує разом зі своїм братом – Василем Банком-молодшим. Василь Банк упродовж грудня 2019 – травня 2020 років керував Яремчанським відділом поліції. На той момент у склад міської ради Яремчі перебувало село Поляниця, де отримав земельні ділянки під будівництво готелю батько братів Банків. Про роботу Василя Банка на посаді очільника Яремчанської поліції досить негативно відгукувались працівники міської ради. Зрештою поліцейського перевели на посаду начальника Летичівського відділу поліції у Хмельницьку область.

Про землю в Поляниці та поліцейського Банка місцеві медіа вперше написали навесні 2020 року. Писали про те, що полковник поліції Михайло Банк «заволодів» трьома земельними ділянками «в заповідній зоні» біля гірськолижного курорту «Буковель» загальною площею 0,35 га.

«На території земельних ділянок ведеться капітальне будівництво готельного комплексу, вартість якого, за оцінками фахівців, вже сягнула 5 млн доларів», – йшлося у статті.

Тоді ж виявилося, що ці три ділянки розташовані на території державного підприємства «Ворохтянський лісгосп», тобто офіційно на території лісу. Як розповів нам головний лісничий Микола Ванджурак, працівники провели перевірку з виїздом на місце, «яка підтвердила факт самозахоплення земельної ділянки». Про це головний лісничий повідомив правоохоронцям.

Після цього, за словами Миколи Ванджурака, лісгосп отримав лист від правоохоронців, де ті вказали, що окрім трьох ділянок під готелем, Михайло Банк може бути причетним до самозахоплення ще 26 ділянок в урочищі Вишня. Тобто тоді виникла версія про причетність його до захоплення 29 ділянок загальною площею 4,5 га.

При цьому справу про крадіжку землі почали розслідувати ще у травні 2019 року. Так, 7 травня СБУ надіслала інформацію про Михайла Банка у Державне бюро розслідувань – орган, який займається кримінальними справами, де фігурують поліцейські. Через рік після цього звернення 8 травня 2020 року ДБР відкрило кримінальне провадження щодо Банка за статтею про зловживання службовим становищем.

«Громадяни, на яких оформлені земельні ділянки, що фактично розташовані у межах земель лісового фонду, з 2016 року по теперішній час уклали сумнівні договори купівлі-продажу для надання законності набуття права власності фактичними бенефіціарами або їх близькими родичами. На даний час зазначені особи продовжують укладати сумнівні договори купівлі-продажу, чим здійснюють легалізацію земельних ділянок, які оформлені з порушенням чинного законодавства», – йдеться у відповіді ДБР на наш інформаційний запит.

ДБР відмовилось надавати інформацію щодо інших фігурантів цієї справи, зокрема працівників Поляницької сільради, посилаючись на таємницю слідства. Водночас у бюро розслідувань повідомили, що наразі не оголосили про підозру жодному з фігурантів цієї справи, у тому числі Михайлу Банку. Його також досі не відсторонили від посади оперуповноваженого у поліції.

Ми спробували отримати коментар самого Михайла Банка стосовно кримінального провадження, у якому він фігурує. Речниця департаменту стратегічних розслідувань, де працює Банк, заявила, що «оперуповноважені ніколи нічого не коментують». Його матір Олена Банк пообіцяла перетелефонувати нам після розмови із адвокатом, але не зробила цього. Особисто з Михайлом Банком поспілкуватися нам на момент публікації матеріалу не вдалося.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.