Алерголог попереджає: у середині липня відбувається перезмінка алергенів і починають цвісти полин і амброзія

Новини, Суспільство

Середина липня характеризується перезмінкою алергенів – чутливість до літніх лугових трав змінюється на алергію на бур’яни, серед яких відомі алергікам полин і амброзія.

Про це і про небезпеки літнього періоду для людей з алергією в ексклюзивному коментарі УНН розповів лікар імунолог-алерголог Олександр Назаренко, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

“Кінець травня, червень і липень – це період, коли цвітуть лугові і злакові трави. Вони можуть викликати риніт, кон’юнктивіт алергічний. Ну вони рідко викликають харчову алергію, тому що ці білки тільки в пилку рослин. Але зараз середина липня, починається цвітіння бур’янів, і ось як раз починається цвітіння полину і амброзії. І це дуже активні більш алергенні білки, і пік цвітіння амброзії припаде на серпень і вересень. І тут дуже важливо, що антитіла алергічні, які виробляються до амброзії, такий же білок, як в амброзії, є у всіх рослинних продуктах харчування. Зараз йде перезмінка – літні лугові трави змінюються на алергію до бур’янів”, – пояснила лікар.

Деталі

Назаренко також зазначив, що в цей період нікуди не дівається алергія до домашніх кліщів, пилу, плісняви, тваринам, що триває цілий рік.

“Також зараз важлива алергія інсектна, на укуси комах. Тому що цієї алергії досить багато, але все-таки, якщо за статистикою взяти, далеко не часто нас кусають оси і бджоли. Але от якщо алергія до білків ос і бджіл, то це дуже небезпечна алергія, яка може закінчуватися і дуже серйозними ускладненнями, такими, як анафілактичний шок, і аж до летальних випадків”, – пояснив лікар.

Окрім того, за словами фахівця, вологе літо також приносить з собою поширення цвілевих грибків.

“Ще можна відзначити, що зараз досить вологе літо, і зараз багато цвілевих грибів, тому що як тільки дощ, вологість, цвіль добре розвивається, як тільки посушило, спори її полетіли. Це теж досить такий поширений алерген. Для цвілі потрібна волога… Коли волога тут же змінюється спекою, швидко все висихає, і пил полетів. Тому, тут для цвілевих грибів комфортні умови”, – пояснив лікар.

А ось алергію на сонце медик назвав псевдоалергією.

“Алергія на сонце – це псевдоалергія. Тобто, алергія ділиться на справжню алергію, коли йде бій в імунній системі, конкретно коли виробляються антитіла. А алергія на сонце – це вплив ультрафіолету на тканини, тобто у людини є порушення обміну речовин, проблеми з печінкою, жовчним, шлунком. У кров потрапляють напівтоксичні речовини, через неправильне перетравлення їжі. І паралельно, вплив ультрафіолету веде до активації різних процесів. У цьому випадку, тут діагностика… молекулярне виявлення… не робиться, тут треба знайти інше захворювання, воно завжди загалом пов’язано з порушенням обміну речовин”, – уточнив медик.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.