Замішані прокурорські: стало відомо з якої причини в Богородчанах замовчують отруєння сальмонелою випускників (відео)

Відео-новини, Здоров'я, Кримінал, Новини

Стали відомі причини масового отруєння на Прикарпатті. Це сальмонельоз. Його підтвердили в більшості постраждалих, які потрапили в лікарню після святкування випускного в одному із місцевих ресторанів.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Подробиці.

Кількість хворих і надалі збільшується. Скільки саме їх – достеменно не відомо. Бо як стверджують самі постраждалі – багато із тих, хто гуляв тоді з ними в ресторані – приховують свій стан. І помагають їм в цьому і медики. Чому? Та хто винен в отруєнні?

Інфекційне відділення Богородчанської лікарні. Майже всі палати тут нині заняті. Починаючи від суботи із ознаками отруєння сюди госпіталізували вже дванадцять людей. І хворі й далі продовжують поступати.

«Вчора ще одну маму привезли в дуже тяжкому стані», – розповіла Любов Цюпа, постраждала.

Пані Люба вже майже тиждень не може підвестися із лікарняного ліжка. Каже: така слабкість, що просто втрачає свідомість. Їй стало зле – ще минулої п’ятниці – відразу як повернулася із святкування випускного дочки. Святкували його минулого четверга в одному із місцевих ресторанів. Із двадцяти восьми гостей – злягли майже всі.

«Сальмонела сказали. Там був дуже підозрілий один салат – шинковий. Він був прокислий», – продовжила Любов Цюпа.

На зіпсовані м’ясні страви скаржиться і Христина. Дівчинка зараз мала б готуватися до вступних іспитів, натомість – ще щонайменше десять днів проведе ще на лікарняному ліжку.

«В мене підготовка зараз до творчих конкурсів, я поступаю в інститут мистецтв. І, на жаль, я зараз не можу до них готуватися», – розповіла Христина Цюпа, постраждала.

Сальмонельоз – одне із найнебезпечніших інфекційних захворювань. Його діагностували і в пані Світлани. Та постраждалих насправді – значно більше, запевняє жінка. Адже в той вечір з ними в ресторані були ще майже півтори сотні людей, але – ті свій стан чомусь приховують.

«Я теж чула, що вони у Франківську в лікарні, що звернулися до Франківська», – каже Світлана Вірстюк.

«Я чула що ті люди теж похворіли. Але десь у Франківську лежать в лікарні. Але не дають свої дані. Не хочуть розголосу», – додала Любов Цюпа.

Не на камеру, місцеві розповіли журналістам, що гуляла компанія працівників прокуратури, і один із них ще в п’ятницю таки звернувся в Богородчанську лікарню. В чоловіка буцімто теж сальмонельоз. Деталі намагалися розпитати в завідувачки інфекційного відділення. Та лікарка – не тільки відмовилася від будь-яких коментарів, але й просто при журналістах нагримала на пацієнтів, що ті спілкуються із пресою.

«А ми знову навідались в Богородчани. І знову через вікно поспілкувалися з пацієнтами. Люди (частина) написали заяви в поліцію. Вже навіть відомо чому їм “так добре”. Вина тому – сальмонельоз! Яким скоріш за все їх пригостили в ресторані. Із 20 змивів, які були взяті в закладі (із різних робочих поверхонь, були обстежені і працівники закладу) 4 – позитивні. Але цікавить інше. Чому інші гості закладу не захворіли? А їх в той вечір було більше півтори сотні. І ось розгадка! Гості були не прості (за словами місцевих – працівники прокуратури). Один із тієї компанії теж в Богородчанській лікарні – чоловік потрапив туди ще в п’ятницю. В нього теж сальмонельоз. Хотіли про все розпитати у працівників інфекційного відділення. Але цього разу з нами знову не церемонились – просто перед носом закрили вікно», – написала у мережі журналістка Жанна Дутчак.

Хворі кажуть – за стільки часу власники ресторану з ними навіть не намагалися зв’язатися. Самі вони написали заяву в поліцію. Правоохоронці відрили кримінальне провадження за фактом – масового отруєння. Своє розслідування розпочали і епідеміологи.

«Із 12 осіб, які знаходяться зараз в стаціонарному лікуванні в Богородчанській центральній лікарні в 10 вже є проведено дослідження із них в цих 10 у сімох є попередньо сальмонельоз», – підтвердив Руслан Савчук, головний санітарний лікар в Івано-Франківській області.

Звідки він міг взятися в продуктах – фахівці наразі ще з’ясовують. Кажуть: розслідуванню неабияк заважає те, що їх запізно повідомили – з дня святкування пройшло більше трьох днів. Втім, вони в закладі взяли два десятка змивів – із поверхні різного обладнання, яке використовувалося для приготування їжі. Також обстежили працівників закладу. І бактерії кишкової палички – таки виявили.

«Попередньо є інформація що із 20 відібраних змивів на бактерії групи кишкової палички у нас йде чотири позитивні. Тобто це говорить про те, що ці бактерії були присутні там. Причина, яка цьому всьому могла бути, ми ще будемо з’ясовувати протягом цих днів чи це є якийсь бактеріоносій чи це було недотримання правил особистої гігієни чи порушення технологій приготування страв», – продовжив Руслан Савчук.

Остаточні результати фахівці обіцяють оприлюднити в найближчі дні. Тим часом постраждалі вимагають бодай компенсувати їм затрати на лікування, адже – здоров’я їм вже ніхто не поверне.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.