Комарі заражають людей черв’яками

Новини, Суспільство

Минулий травень став найвологішим за останні роки. 21 день був дощовий, випало півтори місячні норми опадів — 81 мм. Це зафіксували кліматологи Центральної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на BBC Україна.

У перші два тижні літа дощі не вщухли, щодня зростає середньодобова температура. У вологому й теплому сере­довищі розмножуються комахи. Атакують рослини, людей і тварин.

— У світі живуть від 3 до 5 мільйонів видів комах, — каже столичний ентомолог 52-річний Во­ло­­ди­мир Горобчишин. — В Україні — кількасот тисяч. Майже всі активні влітку. Найнебезпечніші комарі, оси, бджоли та шершні.

Четверо із 100 українців ­мають алергію на отруту комах. У них укус мошки чи комара може спровокувати анафілактичний шок і смерть. Підвищену чутливість до осиної і бджолиної отрути має один із 250.

Оси і бджоли ­вбивають утричі більше українців, ніж змії, за офіційною статистикою. Спричиняє смерть зупинка дихання внаслідок ­алергії.

Оси і бджоли не нападають без причин. Атакують тих, хто загрожує їм чи гнізду.

— Отрута шершнів менш токсична за бджолину, — додає. — Однак бджола жалить один раз і гине. А шершень може кусати кілька разів в одне й те ж місце.

Комахи обирають ділянки з тонкою шкірою — обличчя, шию, руки, груди, пахви. Бджоли й оси атакують у голову, комахи-кровопивці — де найбільше вен.

— Найдужча небезпека від комах — алергія на їхні укуси, — говорить столичний алерголог 31-річна Альона Матейчук. — Тому на природу не вдягайте яскраве вбрання, не використовуйте різкі парфуми, особливо з квітковим ароматом. Бджоли й оси на нього злетяться.

Комарі прямують на запах спітнілого тіла. Підвищену температуру й вуглекислий газ відчувають за кілометри. Під час роботи бажано одягатися. Особ­ливо на світанку й на заході сонця, коли ці комахи найактивніші.

Останніми роками в Україні частіше фіксують філяріози. Ці білі черв’яки-паразити живуть під шкірою людини. Ними заражають комарі.

— У Криму, Запорізькій, Київській, Полтавській і Харківській областях, у Донецьку, столиці, Одесі — загроза заразитися вища, — продовжує Альона Матейчук. — Ці паразити потрапили до нас із Китаю. Живуть під шкірою собак, проте можуть вражати і людей.

Місце укусу комара твердіє, червоніє і свербить. Там є яйце паразита. Розвивається від місяця до року. Черв’як повзає під шкірою. Видалити філярію можна лише хірургічно. Зазвичай витягують з ока, де її видно.

Тварин від недуги захищає щеплення. Для людей вакцини немає.

Захиститися від укусів допоможуть репеленти — спреї, мазі, аерозолі, браслети й підвіски. Містять диетилтолуамід, що відлякує комах.

Найнебезпечніші укуси біля рота. Можуть спричинити задуху. В такому випадку треба викликати лікаря і зменшити наб­ряк — тримати в роті шматочки льоду, полоскати холодною водою, їсти морозиво.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.