На межі екокатастрофи: Домбровський кар’єр може забруднити підземні води Франківщини

Новини, Суспільство

Прісні підземні води на Прикарпатті можуть засолитися через Домбровський кар’єр. До такого висновку дійшла міжвідомча комісія Верховної Ради, яка досліджує проблеми Калуського гірничопромислового району.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Якщо це станеться, то кар’єр забруднить річку Сівка, яка впадає у Дністер, а той, у свою чергу, прогнозують, рознесе забруднену воду навіть в інші країни.

Домбровський кар’єр був в експлуатації до 2007 року. Це — єдиний кар’єр, який експлуатували відкритим способом і на ньому проводили видобуток калійних солей. Поки у кар’єрі працювали, була збудована дренажна траншея, доти працювали насосні станції, які відкачували поверхневі води. Однак, коли зупинили експлуатацію, кар’єр почав заповнюватися водою.

Зараз рівень розсолів у Домбровському кар’єрі становить 288 метрів. Кар’єр складається з двох частин — південної та північної. На південній залягання розсолів зупиняється на рівні 100 метрів, на північній — приблизно 40 метрів.

За словами начальника управління екології Андрія Пліхтяка, Домбровський кар’єр небезпечний тим, що у ньому відбувається розчинення калійних солей — розсолів.

“За дослідженнями на сьогоднішній день на поверхні є мінералізація 10 міліграмів на літр, але на дні вона є набагато більша — до 400 міліграмів на літр. Через їхнє потрапляння у водоносні горизонти існує загроза засолення водоносних прісних підземних вод”, — сказав Андрій Пліхтяк.

Комісія уже обстежила Добровський кар’єр, його хвостосховища та солевідвали. Пізніше відбудеться засідання комісії, на які напрацюють подальший план дій.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.