Забрів на пасіку та знищив вулики: на Франківщині ведмеді вбивають свійських тварин й нищать господарства

Новини, Суспільство

На Прикарпатті у лісах Тисмениччини, Коломийщини та Косівщини з’явилися бурі ведмеді. У кількох селах клишоногі вбили свійських тварин.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на прессекретарку Івано-Франківського обласного управління лісового господарства Ірина Бабій.

Зокрема, голова Тисменицької районної організації УТМР Володимир Приймак звернувся в управління та повідомив, що в селі Узин бурий ведмідь завітав у Дністровське лісництво. Там хижак вбив чотири дикі свині.

Крім того, протягом тижня ведмедя зафіксували у Печеніжинському лісництві, а саме, у селі Молодятин. Там ведмідь забрів на пасіку та знищив 14 вуликів.

Чималу шкоду клишоногий завдав приватному господарству на Косівщині, там він роздер корову.

Тому лісівники застерігають прикарпатців наодинці не відвідувати лісові масиви.

“Перебуваючи у місцях, де живе ведмідь, говоріть голосно, створюйте помірний шум — співайте, свистіть, плескайте у долоні, носіть із собою свисток або дзвіночок. Не залишайте харчі та сміття після відпочинку, щоб ведмеді не звикали до людської їжі. Якщо сталося так, що ви зустрілися з ведмедем, то зберігайте спокій і не пробуйте втікати. Найкраще — не обертаючись спиною до тварини, неспішно відходити на безпечну відстань. Не робіть різких рухів, не відганяйте хижака камінням чи палицею. Реакція тварини може бути непередбачуваною”, — йдеться у повідомленні.

Крім того, радять, щоб відвернути увагу хижака, йому можна кинути щось зі своїх речей, наприклад, шапку чи куртку. Це може зацікавити тварину на деякий час і дозволить відійти на безпечну відстань.

Або ж якщо хижак кинувся у ваш бік, нападає на вас, то потрібно лягти на живіт і скласти руки на шиї. Потрібно намагатися не дозволити ведмедю перевернути вас горілиць.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.