Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей (фото)

Новини, Суспільство

Днями на камерній сцені Франківського драмтеатру відбулася прем’єра сюрреалістичної психодрами за мотивами творів Франца Кафки.

Про це  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на КУРС.

«Людина з довгою тінню» – драма, інспірована творами і життєвими сюжетами містичного генія і  нещасливого чоловіка Франца Кафки (інсценізація, режисура Назарія Паніва, художниця – Олеся Головач, хореограф – Дмитро Лека).

12 персонажів втілюють на камерній сцені Франківського Національного драмтеатру імені Івана Франка, сценографічно виділеній і наповненій тільки ліжком та шафою-купе, всього лиш двоє акторів – Юрій Хвостенко та Ірина Бенюк.

Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 2

Кафку, альтер-еґо та Жінку з борделю  зіграв Хвостенко. Інших дев’ять – альтер-еґо, чотирьох жінок в житті Кафки (Феліцію Бауер, Юлію Вохрецех, Мілену Есинську, Дору Дюмант), а ще Дівчинку, Маму, Батька і самого Франца Кафку випало зіграти Ірині Бенюк. Надскладне завдання. Амбітне. Якесь іноді навіть нереальне для невтаємничених у професію актора. Відповідаючи на запитання журналістів «Як можна зіграти аж так багато», вона відповіла, «засобами художньої виразності», додавши жартома «ну, і змінюючи костюми». Хтось пошепки порадив: «можна червону помаду…». І одразу хтось заспойлерив: «помада у виставі участі не бере».

Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 3

Ще за кілька днів до прем’єри франківська публіка активно налаштувалася на “еротично-комічну драму”. Бо на facebook-сторінці театру велась активна промокампанія, і на фото цих двоє – Бенюк і Хвостенко – «не вилазили з ліжка», демонстрували танець чоловічої і жіночої руки – для початку. Але ж прем’єра – за творами  Кафки, ірраціонального і незрозумілого.

Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 4

Однак найзавзятіші театрали дочиталися ще й про те, що режисер Назарій Панів вирішив взяти за основу майбутньої постановки: 8 робочих зошитів автора, два романи «Процес» і «Замок», два його оповідання «Майстер голоду» і «Перевтілення», «Лист до Батька» і «Заповіти», «Листи до Феліції» і «Листи до Мілени», а також  щоденники різних років. Загалом – 1614 сторінок текстів.

Лаконічна сценографія підпорядкована поліперсонажності, пише газета День. Гігантське ліжко з прихованим дном, сіре покривало, на стелі – розбите на друзки дзеркало та шафа-купе, де відбувається усе, що обіцяє напис на афіші 16+.

Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 5
Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 6

“Ще у свої студентські роки я був присутній у Львові на фестивалі молодої режисури, і там ставили Кафку, – пригадує Назар Панів, постановник прем’єрноі вистави. – Потім я перечитав усі його твори. Листи.  Дослідження. Найважливіше для мене – це те, що ми відкрили перш за все складну людину, з усіма її мінусами, плюсами, без якогось омофору міфічності. Відбулася “десакралізація”. Ми намагалися показати людину з важкою долею. Але і генія також. Та перш за все – людину”.

Жанр вистави визначили як “сюрреалістична драма”. Чому? Для мене Кафка дуже різний, навіть в межах одного твору бачу і сюрреалізм, і реалізм, і абсурд водночас. Саме у нашій сценічній роботі найбільша ставка на “сюр”. У Кафки є репліка «я доладно не знаю, на якому я світі». Тобто є оце його життя між світами, навіть не чітко життя-сон, а наче його блукання між світами, між паралельними реальностями. Тому, на мою думку, саме сюр найяскравіше щось увиразнює, щось пояснює, оце його метання: пошуки Кафкою самого себе поміж світами. І важливо, до якого берега він припливе в фіналі: чи залишиться у світах, які витворила його таємнича натура, чи таки випливе до причалу реальності.

Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 7

“У цій виставі ми досліджуємо Кафку-людину через його біографію,  його твори, його листи, щоб глядач, може, згодом, взявся прочитати Кафку. Глядач, котрий взагалі не знайомий з творами цього загадкового і містичного письменника, не відчуватиме складності.  Такі глядачі будуть бачити у виставі Кафку як персонажа і ототожнювати його з геніальним письменником”, – додає Панів.

Сюр за Кафкою: у новій постановці Франківського драмтеатру двоє акторів зіграли 12 ролей 8

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.