На Верховинщині з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

У селі Голошина Верховинського району з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили зі схилу, частину якого знесли під час розширення місцевої дороги. Впродовж двох років люди зверталися за допомогою до місцевої влади, проте проблему досі не вирішили.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Жителька села Голошина Любов Малиш показує брили, які нещодавно зірвалися з гори та впали на її подвір’я. Жінка пригадує, стояв такий гуркіт, що думала, каміння повністю зруйнує дім.

“Цей камінь був під тим деревом, все котилося. Чоловік бачив, як це відбувалося. Він тоді був надворі, а я — на кухні. Це було в неділю приблизно об 10:00”, — каже Любов Малиш.

Жителька села Голошина Любов Малиш

Жінка розповідає, що через постійні обвали боїться залишати своїх трьох дітей без нагляду.

На Верховинщині з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили

Жити в страху сім’я почала у 2019 році. Тоді біля їхнього дому взялися розширяти автошлях.

На Верховинщині з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили

Частину схилу знесли, щоб облаштувати двосторонній рух, каже Любов Малиш.

“Ви бачите, тут є жили з водою. Там раніше була криничка, але вже її закопали. І ці жили, напевно, підмокають. І тому, мабуть, котиться. І дерева ці, все повідділювалося, потріскало. Просто треба було, щоб вони позрубували і тоді вже за цим дивилися. А так — каміння”, — каже Любов Малиш.

На Верховинщині з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили

Її чоловік розповідає, що впродовж двох років вони неодноразово зверталися за допомогою до місцевої влади. Проте ні допомоги, ні документів на проведення робіт їм досі не надали.

“Самі обіцянки маємо. Ми по два рази на рік зверталися. В сільську раду, в районну зверталися. Кажуть, буде… Та й ми так чекаємо. Не знаю, доки ми так чекатимемо. Поки нас тут не засипле”, — каже Сергій Малиш.

На Верховинщині з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили

Голова Білоберізької сільської ради Дмитро Іванюк погоджується, що дорога Гринява-Голошина перебуває в незадовільному стані, проте, запевняє, що з усіх автошляхів Верховинського району ця — найкраще укріплена.

“Там є зсуви. Треба боротися з ними. Це дуже колосальні кошти, щоб укріпити їх, тому що треба робити георозвідку. Навіть не можу вам сказати, бо треба замовляти проєктно-кошторисну документацію і це зробити все правильно. Я думаю, що там без сваєвого укріплення — не обійтися. Або треба постійно їх підчищувати, поки воно не набере свого природного схилу і не почне заживати”, — розповідає Дмитро Іванюк.

На Верховинщині з гори на сільські подвір’я падають кам’яні брили

Дорога у селі Голошина перебуває на балансі ДП “Дороги Прикарпаття”. Директор цього підприємства Андрій Сазонов 12 травня впродовж дня на дзвінки Суспільного Карпати не відповідав.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.