День пам’яті та примирення: сьогодні згадують Другу світову

Новини, Політика, рубрика призабуті імена, Суспільство

Сьогодні відзначають День пам’яті та примирення. 8 травня 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. У цей день в Європі вшановують пам’ять полеглих у боротьбі з нацизмом та мирних жителів, що загинули у роки окупації.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на History.ua.

Друга світова війна почалась 1 вересня 1939 року з нападу гітлерівських військ на Польщу. Цього ж дня війна почалась для українців, які служили у польській армії.

Упродовж 1939-1941 років завдяки серії успішних військових кампаній та низки дипломатичних заходів нацисти захопили більшу частину континентальної Європи. У той же час Радянський Союз анексував повністю або частково території сусідніх європейських держав: Польщі, Румунії, Фінляндії та країн Балтії, що відійшли до його сфери впливу на підставі Пакту Молотова-Ріббентропа.

22 червня 1941 року війська Німеччини та її союзників чисельністю 3.5 млн осіб вторглися в Радянський Союз. Намагалися завоювати “життєвий простір” у Східній Європі. Відкрили найбільший в історії сухопутний фронт. Німецькі війська спершу швидко окупували західні регіони СРСР, але пізніше почали зазнавати поразки.

У 1944 році армії західних альянтів визволили Західну та Центральну Європу. Радянські війська перейшли у контрнаступ.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.