Бандерівці діяли в Донецькій і Луганській областях, на Дніпропетровщині, Харківщині, у Криму (фото)

Новини, Політика, рубрика призабуті імена, Суспільство

Від 2015 року Україна започаткувала традицію відзначення 8 та 9 травня, де замість гордості за перемогу у кривавій війні, людство віддає шану пам’яті полеглим у боях. Це був найкривавіший збройний конфлікт в історії. Загинули до 85 млн людей, зокрема, до 10 млн українців.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на History.ua.

– Ми відзначаємо завершення війни за європейськими традиціями і справедливо подаємо роль українців. Замість “Великої вітчизняної війни” говоримо про “німецько-радянську”. Змінилася ідеологічна складова і символіка, — каже історик Ігор БІГУН, 30 років. — Дискредитовану проросійськими терористами георгіївську стрічку замінили червоним маком — символом крові, пролитої людьми під час бойових дій. Відійшли від радянської тоталітарної концепції, якої Росія дотримується досі.

Ігор Бігун брав участь у створенні карти руху опору в Україні.

– Карта висвітлює мережу Організації українських націоналістів — бандерівців. Від обласного центру і по районах. Дає візуальне уявлення, яким розгалуженим було підпілля ОУН і як далеко сягав її вплив. Осередки діяли в Донецькій і Луганській областях, на Дніпропетровщині, Харківщині, у Криму. Карта руйнує стереотипи, що націоналісти були лише на заході України.

Мережа ОУН
Мережа ОУН

Під час роботи з’ясувалися й певні несподіванки.

– Неочікувано, що Донеччина краще досліджена на предмет діяльності ОУН, ніж Харківщина. Щодо Криму є більше інформації, ніж про Хмельницьку область. Чимало діячів втекли й після війни стали відомі в діаспорі. Наприклад, письменник Іван Багряний в Охтирці на Сумщині познайомився з учасниками похідних груп ОУН. З їх допомогою переїхав до Львова. Малював, створював патріотичні тексти й вірші у головному осередку пропаганди на Волині, в Карпатах.

Оунівцем був мовознавець і дисидент Святослав Караванський. Керував осередком підпілля в одеському університеті під псевдонімом Бальзак. Хімік Петро Шинкар у часи німецької окупації очолював відділ освіти в районній управі Слов’янська на Донеччині. В ОУН входили і росіяни, і колишні комсомольці, і члени компартії, які переосмислювали становище України.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.