Культуру гуцулів зводять до дешевих сувенірів

Новини, Суспільство

Над альбомом “Музика гір” проєкту Hutsul Planet працювало близько 200 музикантів в Україні, Канаді та США.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на BBC.

Проєкт Hutsul Planet з Коломиї, на Івано-Франківщині, випустив дебютний альбом “Музика гір”.

Про платівку розповідає засновник Hutsul Planet Михайло Балух.

Яка мета Hutsul Planet?

Популяризувати культуру Карпат. Важко відокремити етнічні групи українських горян – лемків, гуцулів, бойків, подолян. Вони всі переплилися, мають зв’язки та глибоке коріння. Це не тільки про музику, ще й образотворче мистецтво народних майстрів, наших різьбярів, кушнірів, гончарів. Це надбання треба зберігати та робити модним. Прикро, що його зводять до селфі з шароварним гуцулом з трембітою, який і грати на ній не вміє. Багато плагіату замість високого мистецтва. Усі базари переповнені дешевими сувенірами. Проблемно знайти на подарунок людині з інших країв роботу справжнього майстра, як наприклад шкатулку, картину чи тарілку. Та ж вишивка перетворюється в бізнесовий напрямок. За рахунок цього втрачається якість. Перетворюється в конвеєр. Може, це й нормально, бо все поглинає прогрес, але є небезпека втрати автентичності.

Як охарактеризуєте музику Hutsul Planet?

Хочемо показати, що гуцульська народна музика може звучати в будь-якому жанрі. У джазі, року, симфо-фолку, world music. Навіть беремося за техно, deep house. Але на основі гуцульської мелодики, інструментів. Усі партії сопілок, дуди, так званої гуцульської волинки, ріжків, трембіти, ліри виконував родинний гурт Тафійчуків. Усі соло скрипки – Василь Попадюк із Канади.

Прикро, що карпатську культуру зводять до селфі з гуцулом та трембітою, який і грати на ній не вміє

Усі треки альбому “Музика Гір” – в обробці джаз-рокових колективів та симфонічного оркестру. Це потрібно, щоб показати, якою масштабною та грандіозною може бути гуцульська музика.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.