На Прикарпатті прогнозують проблеми із виплатою зарплати освітянам. Депутати звернуться до Кабміну

Економіка, Новини, Суспільство

Освітньої субвенції на Прикарпатті може не вистачити до кінця року. Через це вже в червні можуть виникнути проблеми із виплатою зарплат педагогічним працівникам.

Про це повідомив заступник голови обласної ради Микола Палійчук на сесії облради, інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

За його словами, освітню субвенцію мають розраховувати не за формулою, а за фактичною кількістю учнів у навчальних закладах. Також Палійчук додає, що у 2020-му році область отримала на 200 мільйонів гривень менше освітньої субвенції, ніж у 2019-му.

“Нормативні акти не мають зворотної сили. Я вважаю, що вже в червні почнуться перші проблеми із заборгованістю зарплат освітянам. І це не буде вина влади, а вина недосконалої формули розрахунку. Недоцільно рахувати дітей за формулою. Ми можемо бачити, скільки дітей народилося, і за базу взяти реальну картину”, — каже Микола Палійчук.

Заступник голови обласної ради просить здійснювати перерахунок субвенції згідно з вимогами закону та провести формулу освітньої субвенції, виходячи з реальної картини наповненості класів. Також варто до першого червня внести зміни до постанови Кабміну про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Депутатка облради від політичної партії “Європейська солідарність” Олександра Федорук каже, що фракція підтримає цю пропозицію. За її словами, до фракції зверталися освітяни Богородчанщини.

“Якщо ми не забезпечимо правильне нарахування зарплати, то втратимо кваліфікованих працівників. Через дистанційне навчання це питттання набрало державної ваги”, — зазначила Олександра Федорук.

Під час обговорення депутати говорили й про те, що уряд має переглянути умови праці, а формулу розподілу освітньої субвенції варто адаптовувати до громади.

“Освітянам у більшості громад не вистачатиме освітньої субвенції до кінця року. Вони просять врахувати їхні пропозиції. Потрібно змінити формулу розрахунку субвенції, враховувати також особливості гірських територій, наповненість класів у гірських населених пунктах. Має бути соціальна справедливість”, — сказав депутат партії ВО “Свобода” Олег Понайда.

Врешті депутати вирішили підтримати звернення та просити у Кабміну врегулювати питання розрахунку освітньої субвенції.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.