У Калуші планують закупити холодильне обладнання для вакцини Pfizer

Здоров'я, Новини, Суспільство

Ситуацію в закладах охорони здоров’я Калуської громади обговорили вчора, 9 квітня, на оперативній нараді у міськвиконкомі.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Вікна”.

Зокрема, заступниця Калуського міського голови Наталія Кінаш поінформувала про динаміку виявлення нових випадків коронавірусного захворювання.

Вона є позитивною — три останні тижні захворюваність зменшується: на 24 березня — 173 нові випадки, на 31 березня — 147, на 7 квітня — 110 нових випадків за попередній тиждень. За словами Наталії Кінаш, з 201 померлого на Калущині від початку пандемії, 105 — чоловіків і 96 — жінок. 132 померлих є мешканцями міста Калуша, 69 — сіл колишнього Калуського району. Найбільше померлих — 135 — віком понад 60 років (69 людей померли у віці 71-80 років, 66 – у віці 61-70 років).

Медичний директор Калуської ЦРЛ Валерія Паляниця відзначив зменшення кількості хворих у стаціонарі — на 9 квітня у цьому медичному закладі є 157 хворих з коронавірусом та з підозрою (на 2 квітня їх було 186). За його словами, штами коронавірусу, які циркулюють зараз, є більш агресивними і дають важчий перебіг захворювання, відсоток летальності є високим. На 9 квітня на лікарняному у зв’язку з коронавірусною хворобою перебуває  15 медичних працівників Калуської ЦРЛ. У Калуській міській лікарні, як повідомив її керівник Микола Гудим є 65 хворих з пневмоніями, з них 12 — на кисні.

Головний лікар Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин повідомив, що у поліклініку зараз звертається менше людей. Проте показник виявлення випадків інфікування COVID-19 за результатами експрес-тестів та ПЛР-тестів тримається на рівні  25-40% від проведених тестувань (за чотири дні тижня було зроблено 302 швидкі тести, 70 результатів підтвердили COVID-19).

«Передихнути можна, розслаблятися не варто», — прокоментував поточний стан справ Михайло Гаврилишин.

За його словами, останнім часом різко зменшується кількість людей, які звертаються для вакцинації — на день щеплення роблять  20-30 людям (з 15 березня станом на минулу п’ятницю, 2 квітня у нас вакцинувалися 1460 осіб – це в середньому близько сотні людей в один робочий день).  На думку Михайла Гаврилишина, люди чекають на іншу, кращу вакцину. Керівник поліклініки переконаний — до щеплення вакциною Pfizer треба вже готуватися. Для цього потрібне холодильне обладнання, яке купують за кордоном під замовлення. Ціна питання для Калуської громади — близько 760 тис. гривень.  За словами Михайла Гаврилишина, є  підприємства, які готові допомоги громаді купити таке обладнання і забезпечити медичні установи, також міський центр вже звернувся до народного депутата.

«Без цього ми не зможемо претендувати на РНК-вакцини. Повинні діяти на випередження. Це обладнання буде функціонувати роками» — пояснив доцільність купівлі холодильного обладнання Михайло Гаврилишин.

Цього тижня з’явилося повідомлення, що  Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. Вакцина Pfizer  використовує синтетичну інформаційну РНК для активації імунної системи проти вірусу, її необхідно зберігати при температурі не вище  мінус 70 градусів за Цельсієм.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.